Бањалучанка признала да је полицајцима нудила новац

Небојша Томашевић
Бањалучанка признала да је полицајцима нудила новац

БАЊАЛУКА - Јелена Алексић (29) из Бањалуке, оптужена да је дала 50 КМ мита полицајцима како је не би алкотестирали, признала је кривицу и пристала да буде осуђена на новчану казну од 2.000 КМ.

Она је са Републичким тужилаштвом закључила споразум о признању у коме је предвиђена поменута казна и који је представљен на суђењу у бањалучком Окружном суду.

Поменута казна је испод законског минимума од предвиђеног за кривично дјело давање мита које се ставља на терет оптуженој. Закон предвиђа казну од пола до пет година затвора. Републички тужилац Раденко Јанковић појаснио је да је приликом одмјеравања казне тужилаштво у виду имало бројне олакшавајуће околности.

- Оптужена до сада није осуђивана и против ње се не води други кривични поступак. Мајка је двоје дјеце и незапослена. Сматрали смо да су све то околности које оправдавају ублажавање казне - појаснио је Јанковић.

Бранилац оптужене адвокат Гордан Јовишевић потврдио је да су добровољно потписали и закључили споразум.

Споразумо признање прихватио је судија појединац Синиша Марковић и изрицање пресуде заказао је за сутра.

Оптужница терети Алексићеву да је 7. јула ове године, након што су је зауставили у саобраћају, полицајцима понудила мито како је не би алкотестирали. Како се наводи она је управљала "аудијем Q7" и  патрола полицијске станице за интервенције зауставила је и контролисала тог дана око 23.40 часа у бањалучкој улици Ђуре Даничића. Додаје се да су полицајци Саша Дотлић и Предраг Стоканић посумњали да је возач под дејством алкохола па су затражили алкотестирање.

- Оптужена је пристала и тада је полицајац Дотлић позвао другу патролу да донесу алкотест. Док су чекали, оптужена Јелена Алексић, им је рекла "немојте да ме алкотестирате, мало сам попила, хајде да се договоримо". На то јој је полицајац Дотлић рекао да "нема договора" - стоји у оптужници.

Додаје се да је након тога оптужена отишла до свог аута те се вратила и полицајцима понудила новчаницу од 50 КМ и рекла им "Узмите то за пиће, па да идем кући". Даље се наводи да је Дотлић узео новчаницу и Алексићевој саопштио да је починила кривично дјело давање мита те су је ухапсили. Након тога оптужена је алкотестирана у полицијској станици и утврђено је да у крви има 0,81 г/кг алкохола.

Према Закону за вожњу са овом концентрацијом алкохола предвиђена је казна од 100 КМ, казнени бод и одузимање возачке дозволе на мјесец. 

Споразумом је предвиђено да Јелена Алексић плати и трошкове кривичног поступка које одреди суд. Тужилаштво је навело да није имао трошкова.

Судија појединац Синиша Марковић је истакао да ће суд о трошковима одлучити при изрицању пресуде, а подсјетио је да ће у то упасти и трошкови доласка свједока на суђење који је то тражио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана