Бањалучанин ослобођен оптужбе за убиство

Срна
Бањалучанин ослобођен оптужбе за убиство

Бањалука - Бањалучки Окружни суд одбио је оптужбу на основу које је четрдесетпетогодишњи Недељко Јањуш из овог града осумњичен за кривично дјело убиство из 1992. године у мјесту Трн, општина Лакташи.

Оптужба против Јањуша одбијена је због тога што је наступила релативна застарјелост кривичног гоњења, речено је Срни данас у Суду.


Оптужница против овог лица подигнута је тек након 23 године, у новембру прошле године, а управо велики временски период који је протекао од извршења дјела, био је једна од олакшавајућих околности приликом изрицања пресуде.

Окружни суд у Бањалуци 4. априла ове године осудио је Јањуша на двије године затвора, али Врховни суд Републике Српске уважио жалбу одбране и након укидања пресуде вратио случај на ново одлучивање у бањалучки Окружни суд.

Према првобитној пресуди, Јањуш је 11. јуна 1992. године из аутоматске пушке усмртио мушкарца са иницијалима Н. А. у Трну у Лакташима.

У пресуди је наведено да је Јањуш у то вријеме био припадник резервног састава полиције Станице јавне безбједности Лакташи.

Он је тог дана ухапсио Н. А. због сумње да је крао гориво из војних камиона и предао га надлежном старјешини чији су иницијали Д. П.

Током испитивања, осумњичени Н. А. није желио да да изјаву, па је Јањуш почео да галами на њега и упућује му псовке. У једном тренутку Д. П. је отворио врата собе у којој је било испитивање и осумњичени Н. А. је истрчао.

За њим је кренуо Јањуш са аутоматском пушком, рекавши му у тадашњој Улици братства и јединства у Трну да ће пуцати ако не стане.

Међутим, Н. А. се није обазирао на његова упозорења, па је наставио да трчи, а Јањуш је испалио рафал.

Хици су погодили Н. А. у стомак и надлактицу, те је задобио тешке повреде од којих је преминуо током превоза према Клиничком центру Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана