Бајрактаревић Централној банци мора да плати 600.000 КМ

Срна
Бајрактаревић Централној банци мора да плати 600.000 КМ

Сарајево - Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ одбило је као неосноване жалбе Тужилаштва БиХ и браниоца оптуженог Неџада Бајрактаревића, а дјелимично уважило жалбу пуномоћника оштећене Централне банке БиХ, па је пресуда Суда БиХ преиначена у одлуци о имовинско-правном захтјеву на начин да се Бајрактаревић обавезује да плати Централној банци 600.000 КМ на име накнаде штете настале извршењем кривичног дјела.

Из Суда БиХ саопштено је да је Вијеће другостепеном пресудом Бајрактаревићу наложило да Централној банци БиХ плати и законску затезну камату, почевши од 26. октобра 2015. године, као сљедећег дана када је Централна банка поставила свој имовинско-правни захтјев, па све до исплате.

Преосталим дијелом имовинско-правног захтјева Централна банка БиХ се упућује на парницу.

Првостепеном пресудом Суда БиХ, Бајрактаревић је проглашен кривим да је починио кривично дјело проневјера у служби и осуђен на затворску казну од десет година, у коју му је урачунато вријеме проведено у притвору.

Против првостепене пресуде жалбу је уложило Тужилаштво БиХ због одлуке о кривично-правној санкцији са приједлогом да Вијеће жалбу Тужилаштва у цијелости уважи, побијану пресуду преиначи, те Бајрактаревићу изрекне затворску казну у дужем временском трајању.

Бајрактаревићев бранилац жалбу је уложио због битне повреде одредаба кривичног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, повреде кривичног закона и одлуке о казни и трошковима поступка, са приједлогом да Вијеће жалбу уважи, побијану пресуду преиначи и оптуженом изрекне ослобађајућу пресуду или да пресуду преиначи у погледу одлуке о казни и оптуженом изрекне блажу казну и ослободи га од накнаде трошкова поступка или да пресуду укине и закаже претрес пред Апелационим вијећем.

Жалбу је уложила и Централна банка БиХ, путем свог пуномоћника, и то због одлуке о имовинско-правном захтјеву са приједлогом да Вијеће жалбу уважи и пресуду у побијаном дијелу преиначи на начин да Бајрактаревића обавеже да јој плати 600.000 КМ на име накнаде штете настале извршењем кривичног дјела, са законском затезном каматом почевши од 8. децембра 2014. године као дана сазнања за штету, па све до исплате.

Апелационо вијеће је одржало јавну сједницу на којој су Тужилаштво БиХ, Бајрактаревићев бранилац и пуномоћник Централне банке БиХ остали у цијелости код навода из писмено поднесених жалби.

Након што је испитало побијану пресуду у границама жалбених навода, Апелационо вијеће је донијело наведену одлуку.

Бајрактаревић, сукључар, односно референт за готовинске трансакције у Одјељењу за трезорске послове и бивши заштитар у Централној банци БиХ осуђен је због крађе 600.000 КМ из ове финансијске институције.

Он је од 2012. године присвојио укупно 600.000 КМ, односно по 200.000 КМ у три наврата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана