Аљићу шест година робије због саобраћајне несреће у којој су погинули његов син и рођак

Небојша Томашевић
Аљићу шест година робије због саобраћајне несреће у којој су погинули његов син и рођак

БАЊАЛУКА - Нихад Аљић (47) из Вукосавља осуђен је у бањалучком Окружном суду на шест година затвора јер је возећи пијан скривио саобраћајну несрећу у којој су погинули његов син Санел Нермин Аљић (22) и рођак Мирсад Аљић (22) којег је отхранио, а повријеђени Мидо Ферхатовић као и оптужени који је остао инвалид.

Пресуда је изречена након што је оптужени на главном претресу признао кривицу.

Аљић је тада кроз плач истакао да се каје те је потврдио да је кобног дана пио и вози брзо. Казао је да је изгубио два сина и да ће се кајати цијели живот.

Осим казне затвора Аљићу је изречена и седмогодишња забрана управљања возилом “Б” категорије, у коју се не рачуна вријеме проведено у затвору.

Аљићу је на  терет стављен тежи облик кривичног дјела угрожавање безбједности јавног саобраћаја, за шта је предвиђена казна од три до 15 година затвора.

Приликом одмјеравање казне суд је цијенио све околности.

-Као олакшавајућа је узето то што је Нихад отац четворо малољетне и осморо пунољетне дјеце. Након несреће и сам се креће у инвалидским колицима. Покојни Санел Нермин му је син, а сам каже да је и Мирсада сматрао за свог сина, јер га је отхранио - рекла је судија Зорица Барош.

Додала да је Нихад раније није осуђиван за оваква кривична дјела и сматра да ће се изреченом казном постићи сврха кажњавања.

Према оптужници, несрећа се десила 14. јуна 2023. године око 21.50 часова на брзом путу Клашнице - Бањалука у насељу Новаковићи. Како се наводи, Аљић је  био пијан за воланом “поршеа кајен” и у крви је имао око 2,08 г/кг алкохола, а возио је брзином од 198 км/час на дионици пута гдје је брзина ограничена на 100 км/час.

Наводи се да је усљед такве вожње под  утицајем алкохола дошло до губитка могућности  управљања и неконтролисаног кретања  “поршеа” те преласка у десну саобраћајну траку и слијетања. У оптужници стоји да је возило ударило у заштитну ограду, потом у бетонски пропуст за воду те се преврнуло више пута и ударило у жичану ограду и бетонске стубове у кругу приватне фирме, гдје се зауставило.  Том приликом из возила су испали Санел Нермин Аљић и Мирсад Аљић који су погинули, а тешко је повријеђен Мидо Ферхатовић.

Досије

Нихад Аљић више пута је раније осуђиван на условне осуде због крађе, недозвољене производње и промета оружја или експлозивних материја те посебних случајева фалсификовања. Осуђиван је и за фалсификовање исправе.

Он је у судници рекао да има 12 дјеце, од којих је петоро малољетно, те да има и шесторо унучади. Казао је да се бави прикупљањем секундарних сировина и да може да заради око 3.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана