Алишпаго војнике обавијестио о нападу

Агенције
Алишпаго војнике обавијестио о нападу

САРАЈЕВО - Зулфикар Алишпаго обавијестио је на постројавању војнике одреда "Зулфикар" да ће напасти село Трусина код Коњица у априлу 1993. године, поновила је јуче на суђењу шесторици бивших припадника Армије РБиХ Расема Хандановић.

Алишпагу, бившег команданта одреда "Зулфикар" при Штабу Врховне команде Армије РБиХ, интересовало је да ли је Хандановићева можда "послије 19 година замијенила постројавање у селу Парсовићи", одакле су војници кренули у напад с неким другим постројавањем, јавио је БИРН.

- Није. Тог тренутка се сјећам - одговорила је Хандановићева, која је такође била припадник одреда "Зулфикар".

Она је са Тужилаштвом БиХ раније склопила споразум о признању кривице за злочине у Трусини. Хандановићева, која је на овом суђењу свједочила 30. марта, те 16. и 20. априла, признала је да је учествовала у стријељању више хрватских цивила и војника ХВО-а у Трусини.

Менсуру Мемићу, Џеваду Салчину, Сенаду Хакаловићу, Неџаду Хоџићу, Нихаду Бојаџићу и Зулфикару Алишпаги суди се за напад на село Трусина 16. априла 1993. године у којем је убијено 18 цивила и четири припадника ХВО-а. Према оптужници, нападом је руководио Бојаџић, бивши замјеник команданта одреда "Зулфикар", док је Алишпаго оптужен што, као командант, није казнио подређене војнике.

Након што је окончано саслушање Расеме Хандановић, поднесен је приједлог за пуштање Алишпаге из притвора уз гаранцију у износу око 600.000 КМ, те мјере забране. Тужилаштво и Суд ће се о овом приједлогу Алишпагиног браниоца Бајре Чилића изјаснити накнадно.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана