Ајдарић ускоро на слободи

Небојша Томашевић
Ајдарић ускоро на слободи

Бањалука - Бањалучанин Неђо Ајдарић, који у Казнено-поправном заводу у Фочи служи казну од 40 година затвора која је укинута рјешењем Европског суда правде, до краја ове седмице биће коначно пуштен на слободу.

Окружни суд у Бањалуци донио је рјешење о прекиду издржавања затворске казне за Ајдарића, јер је против њега укинута пресуда и обновљен поступак на Жупанијском суду у Сиску у Хрватској.

Ајдарић је у септембру 2006. године осуђен у Жупанијском суду у Сиску на 40 година затвора за наводно троструко убиство и пљачку породичног домаћинства у Кутини које је почињено у септембру 1998. године. Он је послије пресуде у Хрватској, затражио да казну настави да служи у РС. Тада је пресуду потврдио Окружни суд у Бањалуци и он је спроведен у КПЗ Фоча. Ајдарић је у међувремену упутио жалбу Европском суду правде у Стразбуру јер је сматрао да је невин. Овај суд је у децембру 2011. укинуо пресуду и наредио Жупанијском суду у Сиску да понови поступак против Ајдарића.

Вијеће седморице Европског суда правде у Стразбуру је истакло да је пресуда против Ајдарића заснована на исказу крајње дискутабилног свједока Стеве Штуле који је психички поремећена особа и зато је укинута. Суд у Сиску је прошле године донио рјешење о обнављању поступка и одредио Ајдарићу притвор, али одлука о притвору према законима у БиХ не важи за територију БиХ. Међутим, умјесто да буде пуштен на слободу, Ајдарић је због спорости правосуђа и послије тога остао у затвору у којем је провео шест година.

Заједно са Ајдарићем 2006. године на 40 година затвора осуђен је наводни његов саучесник Марко Гргић (43), а ову пресуду тада је потврдио Врховни суд Хрватске.

Послије одлуке о обнављању поступка против Ајдарића у Жупанијском суду у Сиску су казали да ће тражити његово изручење из БиХ. Ајдарић је држављанин БиХ због чега он неће моћи бити изручен па ће поступак против њега бити највјероватније спроведен у бањалучком Окружном суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана