Адвокат Маринко Бркић дужан вратити клијентима 12.400 КМ

Небојша Томашевић
Адвокат Маринко Бркић дужан вратити клијентима 12.400 КМ

БАЊАЛУКА - Адвокат Маринко Бркић осуђен је у Врховном суду Републике Српске на условну казну од шест мјесеци затвора јер је злоупотријебио повјерење клијената које је заступао и за себе задржао 12.400 марака.

Према пресуди, он неће ићи у затвор ако у року од годину и шест мјесеци по правоснажности пресуде не почини ново кривично дјело.

Овом одлуком Врховни суд је након одржане трећестепене сједнице вијећа потврдио пресуду Окружног суда у Бањалуци којом је осуђен Бркић.

Пресудом је обавезан да оштећенима А.Ј, А.Ј. и В.Ј. надокнади штету од 12.400,00 КМ у року од 30 дана по правоснажности пресуде.

Према наводима пресуде Бркић, поступајући као адвокат оштећених, заступајући њихове имовинске интересе у вансудском, судском и извршном поступку ради накнаде, није испунио своју дужност, односно 12.400 КМ које је осигуравајућа кућа грешком уплатила на његов жиро рачун, а на име нематеријалне штете оштећенима, није предао оштећеној породици нити вратио осигурању.

Он је тај новац задржао за себе у намјери прибављања противправне имовинске користи.

У пресуди се наводи да овакво понашање адвоката није у складу са добијеним овлашћењима, пуномоћи за заступање оштећених, нити са Кодексом адвокатске етике који га обавезују да адекватно заступа имовинске интересе оштећених. 

Бркић је казао да не може да коментарише пресуду јер је није добио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана