Зворничанин три године у стопу пратио бившу дјевојку

Небојша Томашевић
Зворничанин три године у стопу пратио бившу дјевојку

ЗВОРНИК - Марко М. (32) из Зворника пријављен је тужилаштву у Бијељини због сумње да је три године прогањао бившу дјевојку С. Ћ., којој је пријетио јер није могао да прихвати да су раскинули везу и да она не жели више да се виђају, потврђено је “Гласу Српске”.

Незванично сазнајемо да је осумњичени дјевојку упорно пратио због чега се она чак одселила из мјеста у којем је живјела како би побјегла од њега.

Извор близак истрази је рекао да је Марко М. у току три године на све могуће начине покушавао дјевојку да приволи да му се врати.

- Она му је дала до знања да не жели да наставе везу, али он никако није престајао да је прати. Покушавао је преко других људи да ступи у контакт с њом, пратио је скоро у стопу. Прогањао је и на друштвеним мрежама, објављивао њене фотографије. То је код ње све изазвало снажан страх и узнемиреност - рекао је извор близак истрази.

Додао је да је дјевојка мијењала и неке своје раније животне навике како би га избјегла, али је он стално проналазио начин да је прати, због чега је све пријавила полицији и на крају се одселила у други град.

Из Полицијске управе Зворник, наводећи иницијале, саопштили су да Марка М. терете за кривично дјело прогањање.

- Полицијској управи Зворник С. Ћ. је пријавила да је М. М. у посљедње три године прати и уходи, те покушава да оствари нежељене контакте. То је код жртве изазвало промјену животних навика, тјескобу и страх за властиту сигурност - саопштено је из полиције.

Ово је само још један у низу сличних случајева који су посљедњих година пријављивани полицији.

Током 2021. године у Бањалуци су забиљежена два таква случаја. Током јула 2021. године приведен је Бањалучанин Ђорђе Д. због сумње да је пријетио малољетници да ће бомбом убити њу и њену породицу ако не пристане да буде са њим у емотивној вези. Према незваничним информацијама, он је дуже вријеме прогањао дјевојчицу и тражио да буду заједно, али она је то упорно одбијала.

Скоро исти случај десио се у априлу 2021. због чега је у полицији испитан Александар Б. из Бањалуке којем је тада на терет стављено да је дуже вријеме прогањао дјевојку која му се свиђала, али она није жељела везу с њим. 

Казне

Уколико се докаже кривица Марка М. за прогањање бивше дјевојке, чека га затворска казна. Кривичним закоником Републике Српске за дјело које је њему на терет стављено, прогањање бившег брачног или ванбрачног партнера, предвиђена је казна од шест мјесеци до три године затвора. Предвиђена је и новчана или казна затвора до двије године за некога ко упорно прати или уходи друго лице или с њим директно или преко трећег лица успоставља нежељени контакт на начин да то код прогањаног лица изазива тјескобу и страх.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана