Звицер и Елез осумњичени за покушај ликвидације Орашанина у Сокоцу

Небојша Томашевић
Звицер и Елез осумњичени за покушај ликвидације Орашанина у Сокоцу

БАЊАЛУКА - Вођа такозваног кавачког клана Радоје Звицер и још три особе пријављене су Тужилаштву БиХ због сумње да су покушали да убију Огњена Орашанина званог Орас под чије возило су поставили експлозивну направу потврђено је „Гласу Српске“.

Како је, наводећи иницијале пријављених, саопштило Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске осим Звицера Tужилаштву БиХ су пријављени Дарко Елез и М.М. и још једна непозната особа. Према незваничним информацијама, постоје индиције да је Ликвидацију Орашанина наручио Звицер.

- Осумњиченима Д.Е, Р.З, М.М. и непознатом лицу на терет се ставља  да су починили организовани криминал, тешко убиство у покушају,  недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја. Осумњичени су да су у августу и септембру 2020. године, дјелујући као организована криминална група, покушали да лише живота лице О.О. из Сокоца, на начин да су по претходном договору и плану набавили и испод возила које користи наведено лице поставили експлозивну направу, у намјери да ју активирају у тренутку када се у возилу буде налазио ово лице - наводи се у саопштењу МУП-а.

До експлозије није дошло јер су Полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево 17.октобра 2020. године на лицу мјеста пронашли возило у експлозивну направу која је деактивирана.

Из МУП-а Српске су истакли да су наведена кривична дјела расвјетљења  у оквиру заједничких активности полицијских службеника МУП-а Српске и МУП-а Кантона Сарајево, које су реализоване у претходна два дана.

Возило испод којег је бомба била подметнута користио је Саша Караџић, Орашанинов близак сарадник. Бомба је била подметнута испод сувозачевог сједишта, а будући да је Караџић често возио Орашанина у полицији су одмах посумњали да је управо Орас био мета напада.

Ипак напад је осујећен јер су корисници возила уочили бомбу и све пријавили полицији.

Радоје Звицер годинама важи за једног од главних људи "кавачког клана" који се доводи у везу са међународним кријумчарењем великих количина дроге, сарадњу са наркокартелима Јужне Америке, као и серију убистава која је посљедица рата између њих и "Шкаљарског клана".

Сматрају га једним од највећих шверцера кокаина на свијету.

Црногорска полиција већ годину дана тражи Звицера како би га саслушала у више истрага о убиствима која су се догодила у рату которских кланова, али он званично није осумњичен ни за један од тих злочина.

Прије четири године избјегао је хапшење у великој акцији полиције на Косову и Метохији, пошто је дан прије акције побјегао из Приштине, на основу дојаве коју је добио из непознатог извора. Плаћене убице, грешком су крајем септембра у Панами убиле двојицу телохранитеља Звицера и он је тако, по ко зна који пут, избјегао сигурну смрт. На њега је, између осталог, крајем маја 2020. године у Украјини у елитном насељу Кијева, пуцала група нападача из Црне Горе и Србије.

Дарко Елез је у БиХ 2021. године осуђен на 15 година затвора као члан организоване криминалне групе, а након што је поднио молбу, казну издржава у Србији.

Елеза су у предмету “Лутка” теретили да је био вођа организоване групе која је дјеловала  2005. до 2009. године и  коју сумњиче за неколико убистава, пљачке банака, транспорта новца вриједне више милиона марака, као и прање новца.  

Прије тога је у Србији издржао казну од девет година затвора јер је био организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Орашанин је познат полицији по кривичним дјелима и важи за безбједносно интересантну особу. Он је прије два дана  избјегао хапшење у оквиру акције "Шакал" на сузбијању шверца дрогом,  а током које је, између осталог, пронађен блиндирани "јагуар" у његовој гаражи.

МУП српске јуче је против Орашанина и још 16 особа поднио извјештај Тужилаштву БиХ у којем га терете за организовани криминал, трговину дрогом, прање новца.

Извјештајем су  обухваћени и Филип Кораћ из Београда, један од најутицајнији људи српског подземља, који важи за десну руку Луке Бојовића, птом Сани Ал Мурдаа,  Миљан Радоња, за којим постоји распис о трагању због продаје дроге, те централна потјерница Суда БиХ, такође због дроге, као и Зоран Бухаћ и Томислав Дрмић, за којим је Хрватска расписала црвену Интерполову потјерницу. Извјештајем је обухваћен и Огњан Кокић, за којим је такође расписана потрага због дроге, те  Кемал Буква и Мирослав Милинковић, звани Бато, потом Златан Ћук, те Милош Поповац, који је иначе полицијски службеник Дирекције за координацију.

Извјештајем су обухваћени и држављани Црне Горе Радоје Тодоровић, као и Зоран Никчевић, и Никола Дедовић, за којим је расписана плава Интерполова потјерница те Крсто Вујић, за којим је расписана црвена Интерполова потјеернице. На списку тог извјештаја налазе се и Саша Караџић звани Кари, те Жељко Дангубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана