Знатно више миграната на подручју Градишке

Срна
Знатно више миграната на подручју Градишке

ГРАДИШКА - На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у јануару је знатно повећан број миграната у односу на исти мјесец прошле године, а стање безбједности у овом периоду оцијењено је задовољавајућим.

Начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је у јануару евидентирано 79 миграната, што је за 60 више него у истом периоду прошле године. 

Према његовим ријечима, у јануару је забиљежено 30 кривичних дјела, што је за 3,4 одсто или једно кривично дјело више од истог периода прошле године. 

Од 30 евидентираних, како је рекао, расвијетљено је 29 кривичних дјела или 96,7 одсто, од којих је по непознатом починиоцу расвијетљено 11. 

"Од укупно евидентираних 30 кривичних дјела, 26 је из области општег криминалитета, три кривична дјела су из области злоупотребе дроге и једно из области привредног криминалитета", навео је Шкорић. 

Он је напоменуо да су оперативним радом полиције откривена и два прекршаја у вези са злоупотребом дроге, те да је евидентирано 15 нарушавања јавног реда и мира, што је за 21,1 одсто мање него у јануару претходне године. 

"У јануару је смањен број саобраћајних незгода за 20,5 одсто, што је 35 према 44, смањен је и број незгода са смртно страдалим лицима у односу један према три, као и број смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама за једно лице или у односу два према три", навео је он. 

Шкорић је истакао да је стање безбједности на подручју ове управе задовољавајуће, с обзиром на то да у посматраном периоду нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности, а стање јавног реда и мира је стабилно, те је и смањен број евидентираних саобраћајних незгода. 

Начелник Одјељења полиције у Полицијској управи Градишка Дејан Трифковић навео је да је у извјештајном периоду евидентирано 19 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 24 одсто мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 25 прекршаја. 

"Наведени прекршаји су санкционисани подношењем седам захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем девет прекршајних налога. Прекршаје је починило 21 лице, међу којима су два малољетника и један повратник", рекао је Трифковић. 

Он је додао да је, од евидентираних 35 саобраћајних незгода, 10 незгода, а 25 са материјалном штетом. 

"Два лица су смртно страдала, није евидентирана ниједна саобраћајна незгода са тешко повријеђеним лицима, а лаке повреде задобило је 12 лица", рекао је Трифковић. 

Он је навео да је укупно евидентирано 1.510 прекршаја из области безбједности саобраћаја, што је за 150,4 одсто више него у истом периоду претходне године, када су забиљежена 603 прекршаја. 

"Поднесено је осам захтјева за покретање прекршајног поступка и издато 1.385 прекршајних налога. Из саобраћаја је искључено 126 возача, што је за 168 одсто више у односу на исти период претходне године, када је из саобраћаја искључено 47 возача. Од тога, 94 возача су искључена због вожње под утицајем алкохола, 19 због управљања моторним возилом прије стицања права, а из осталих разлога искључено је 13 возача. Из саобраћаја је искључено и 36 возила", рекао је Трифковић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана