Жене које су починиле злочин: Њихове жртве најчешће су били партнери или чланови породице

ГС
Foto: Аваз

Показало се да жене убијају најчешће из страха од злостављача или у нервном растројству, али им није страно ни користољубље, што је риједак случај.

Иако су жене најчешће жртве убистава, доста је случајева у БиХ у којима су жене починиле злочин. Како се показало, жене најчешће убијају из страха од злостављача или у нервном растројству, али им није страно ни користољубље, што је много рјеђе. Жртве су најчешће њихови партнери.

Убоди ножем

Посљедњи такав случај десио се у Добоју. Саша Кулишић (46) убијен је 30. јануара ове године. Његово тијело пронађено је у шуми на излетишту код Добоја. 

Као директни извршилац осумњичена је његова супруга Андреа Кајганић (32), која се сумњичи да га је три пута убола ножем испод грудног коша. Због овог злочина ухапшени су још и њен љубавник Дражен Лазаревић (19) те малољетна кћерка (14).

Дана Шкрба осуђена је на 14 година затвора због убиства фотографа Мустафе Буквића (67) у његовој радњи у сарајевском насељу Добриња у фебруару 2012. године.

У пресуди се наводило да је Буквића усмртила скалпелом, нанијевши му шест резова на врату. Дана је била у другом стању када је отишла у тузлански затвор, породила се у болници, а дијете је дала мајци на чување. Дана је након злочина говорила да га је убила у самоодбрани.

Сунита Хиндић је у јануару прошле године правомоћно осуђена због убиства Нине Иванковића. Претходно јој је Кантонални суд у Мостару у два наврата изрекао затворску казну у трајању од три и по године за убиство из нехата, али је Врховни суд ФБиХ укинуо те пресуде и осудио је на шест година затвора.

Хиндић и Иванковић су били кратко у љубавној вези, а убиство се догодило 4. октобра 2019. године у мотелу "Вилла Иванковић“ у мјесту Буна код Мостара.

Врховни суд ФБиХ 2011. године осудило је Сабину Ћосић (26) звану Стела на 12 година и шест мјесеци затвора због убиства бившег полицајца и поротника Бајре Фраште. Њен саучесник добио је осам и по година затвора.

Они су 2. фебруара 2007. године у хаустору улаза у зграду у сарајевском насељу Храсно убили Фрашту, којем је Сабина из пиштоља пуцала у потиљак. Обоје су тијело свукли низ степенице до приземља те му узели јакну и торбицу у којој је било око 2.400 марака. Таксијем су отишли у хотел на Илиџи, гдје су унајмили собу, а пиштољ сакрили у водокотлић.

Тијело у јами

Кристина Јовковић из Бање Луке правомоћно је осуђена на 14 година затвора због убиства фотографа Александра Мујчиновића (44) званог Аки 18. новембра 2016. године.

У пресуди се наводило да је жртву убила с 11 убода ножем у његовој кући у Солунској улици.

Како би прикрила злочин, тијело је умотала у врећу, плахту и деке, те однијела и закључала у другу просторију. Упаковала је и нож, али није успјела да га се ријеши.

Моника Наумовиц-Бурековић (Наумоwитз), држављанка Пољске, осуђена је на десет година затвора јер је у марту 2009. године у Зеници убила супруга Фуада Бурековића, у кога је пуцала из пиштоља у њиховој спаваћој соби.

Након злочина тијело је умотала у плахту и деку и бацила у септичку јаму, у којој је пронађено послије пола године. Случај је полицији пријавио Моникин љубавник.

У вријеме пресуде била је у петом мјесецу трудноће, што је Суд узео као олакшавајућу околност, као и чињеницу да је физички била малтретирана од супруга.

Запалила тијело

Душанка Михајловић из Мљечанице код Босанске Дубице у мају 2010. године је убила, а потом запалила свог невјенчаног супруга Бошка Шипку (68) на имању у селу Крива Ријека.

Злочин је откривен тек након двије седмице, а дијелови спаљеног леша пронађени су у свињцу.

Усмртила супруга и мајку

Рамза Карајчић је 30. јуна 2009. године у Козлуку код Зворника убила свог супруга Рамадана Карајчића (56). Насмрт га је изударала будаком по глави и тијелу док је спавао на душеку.

За тај злочин осуђена је на пет година затвора, а супруг ју је раније физички и психички злостављао. Након изласка из затвора Карајчић је поново починила убиство. У августу 2020. године је оштрицом сјекире задала пет смртоносних повреда по глави својој мајци Намки Кокић (83). Врховни суд РС је Рамзу Карајчић правомоћно осудио на 14 година затвора због овог убиства.

Ханифа Мујезиновић (59) осуђена је на двије године затвора јер је у стању битно смањене урачунљивости кухињским ножем у надлактицу убола супруга Хасана (55), који је насмрт искрвариo, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана