Жена и дијете остали заглављени између сједала у смрсканом ауту

Небојша Томашевић
Жена и дијете остали заглављени између сједала у смрсканом ауту

БАЊАЛУКА – Жену и дјевојчицу, које су лани страдале у стравичној несрећи у Штрпцима код Прњавора, ватрогасци су пронашли заглављене између предњих и задњих сједишта "пежоа" која су од силине удара била нагурана скроз на волан и инструмент таблу, док је један особа нађена у канал, а друга на цести.

Ово су у бањалучком Окружном суду рекли свједоци тужилаштва на суђењу Бобану Ђекићу (27) из Прњавора кога терете да је возећи пијан брзином преко 140 километара на час "пасатом 8" налетио на "пежо 206" у коме је том приликом погинула четворочлана породица Јовановић из Србије.

Кобна саобраћајна несрећа десила се 27. августа лани око 20.30 часова у Доњим Штрпцима код Прњавора и тада су погинули Александар Јовановић (19), Дејан Јовановић (23) и дјевојчица С.Ј. (7) из Мачванске Митровице, те Видосава Јовановић (49) из мјеста Кленак код Руме.

Ватрогасац Драган Алексић рекао је да су о овој несрећи обавијештени 27. августа лани око 20.37 часова.

- Затекли смо возило које било попријечено на цести Дервента –Прњавор и ударено од зада. У ауту су били жена и дијете које је било окренуто наглавачке и заглављено између сједишта код мјењача. Ноге су биле у ваздугу. Жена је била код сувозачевих врата. Давали су знаке живота -рекао је Алексић.

Истакао је да је возило било смрскано и да су га морали сјећи како би извукли повријеђене. Појаснио је да су прво извукли жену, а потом и дијете.

Алексић је истакао да је потом у каналу видио једног мушкарца којег је полицајац оживљавао и у томе му је помагала нека жена.

Његов колега Владимир Радановић рекао је да жена и дијете који су били заглављени у возилу њему нису дјеловали да су живи.

- Нису јаукали, нису се помјерали. Видио сам у каналу мушко лице којег је оживљавао полицајац, а чуо сам да је на цести било још једно тијело - рекао је Радановић.

Свједок Драган Поповић казао је да је кобног дана прије несреће пролазио путем Дервента – Прњавор и да је на око 250 метара од мјеста гдје се све десило видио аутомобил са упаљеним предњим свјетлима и жмигавцима.

- Ишао сам према Палачковцима и с лијеве стране мени у супротној траци видио сам ауто то ауто. Када сам прошао видио сам да ради задња десна штопка и жмигавац, а на лијевој не  раде. Нисам тад повезивао то ауто с несрећом- рекао је Поповић.

Појаснио је да је касније када је чуо да се на том дијелу десила несрећа схватио да је можда видио ауто које учествовало.

Казао је да у свом возилу има камеру и да је снимио ту ауто и снимак је послао Ведрану Лепиру који ради на порталу "Прњавор.инфо".

Овај снимак пуштен је приликом његовог и испитивања Лепира у судници и тужилац Бојан Топић је објашњавао шта се на њему види.

То је проузроковало приговоре одбране и бранилац оптуженог Ђекића, Јасминка Јовишевић, истакла је да је снимак незаконит.

Нагласила је да снимак није ни вјештачен и да се не може тврдити да је то возило које учествовало у незгоди.

Она се такође бунила и приказивању снимка јер тужилац није најавио тај доказ, али је предсједник судског вијећа Зорица Барош одбила тај њен приговор јер тај доказ одбрана има код себе.

Свједок Поповић је потврдио да је приказани снимак онај који је снимила камера његовог аута те рекао да је само на њему погрешан датум и вријеме што је грешка камере.

Ведран Лепир је потврдио да је спорни снимак добио од Поповића те га је уредио и објавио на порталу "Прњавор.инфо" уз текст о несрећи.

- На снимку се види да ауто стоји поред пута с лијеве стране и има четири жмигавца. Уз помоћ гугл ерта измјерио сам даљину од мјеста гдје се види то ауто на снимку до мјеста несреће и износила је око 300 метара. Касније сам добио информацију да је у питању "пежо" и да су у њему биле четири особе - рекао је Лепир и потврдио да лично не зна колико је особа било у ауту.

Присиљавање новинара

 Лепир је рекао да га је по објављивању полиција звала да каже одакле му снимак и да преда и он је у први мах одбио да открије свој извор.

- Тада су ми рекли да ће тужилац тражити да ми се одузме телефон и рачунар онда сам им казао ко ми је дао и снимак нарезао на CD и предао. Да нисам рекао име одузели би ми и телефон и рачунар – рекао је Лепир.

Ђекићева одбрана приговорила је Лепировом свједочењу истичући да он говори чињенице на које не може да свједочи јер није вјештак те да је од њега снимак одузет незаконито.

Адвокат Јасминка Јовишевић рекла је да ће овог свједока предложити да га директно испита.

Ђекића оптужница терети да је возећи "пасат 8" са концентрацијом алкохола у крви од 1,73 g/kg и недозвољеном брзином од око 142 km/h, без кочења одпозади ударио у ”пежо 206” који је у том тренутку, као пјешак, гурао Александар Јовановић.

Наводи се да је усљед удара Александар одбачен на хаубу "пасата", а затим у канал те је погинуо.

Према оптужници том приликом "пежо" се заротирао на путу и усљед удара возач Дејан Јовановић је ударио у шајбу и испао из возила те смртно страдао, док су путници Видосава Јовановић и малољетна С.Ј. остале заглављене у у ауту и задобиле тешке повреде од којих су преминуле.

Наводи се да су у вријеме несреће на ”пежоу” била отворена возачева врата, а није имао укључену свјетлосну сигнализацију, док Александар није имао светлоодбојни прслук.

ЗАКЛИЊЕМ СЕ САМО БОГУ

Свједок тужилаштва, втрогасац из Прњавора Горан Суботић на почетку суђења није желио да прочита судску заклетву истичући да се заклиње само Богу.

- Ја се не заклињем никоме него Богу и никоме више- рекао је Суботић.

Заклетву је прочитао тек након што га је предсједник судског вијећа Зорица Барош упозорила да ће бити новчано кажњен и опет ће морати свједочити.

Суботић се послије читања заклетве у судници прекрстио, па је опет упозорен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана