Због шверца дроге поново ухапшен Цвијетић, "пали" и полицијски инспектори

Небојша Томашевић
Због шверца дроге поново ухапшен Цвијетић, "пали" и полицијски инспектори

БАЊАЛУКА - Шест особа ухапшено је у наставку акције “Транспотер” због организованог криминала, злоупотребе службеног положаја и шверца наркотицима, а међу њима и Бојан Цвијетић, бивши савјетник некадашњег министра безбједности БиХ Драгана Мектића, који је раније осумњичен за шверц великих количина дроге.

Незванично, слободе су лишени и инспектори из Полиицијске управе Бањалука Данијел Ковачић и Миладин Вучић, те Младен Миловановић, Предраг Ватреш и Синиша Вукашиновић.

Они се сви наводно повезују са Петром Дукићем који је раније обуваћен овом акцијом и осумњичен за шверц велике количине наркотика.

Незванично сазнајемо  да су акцијом обухваћен и Дукић и Александар Николић.

Министарствo унутрашњих послова Републике Српске саопштило је да су ухапшени Б.Ц, М.М, П.В, С.В, Д.К. и М.В. на подручју Бањалуке.

Из МУП - а су саопштили да ће ухапшени данас бити спроведени у Тужилаштву БиХ.

- Тужилаштву ће бити достављен и извјештај о почињеном кривичном организовани криминал и то  лице Б.Ц. као организатора криминалне групе и лице А.Н. у вези са неовлашћеним прометом опојним дрогама. М.М. и П.В.  се сумњиче за неовлаштени промет опојним дрогама, те злоупотребу службеног положаја или овлашћења - саопштено је из полиције.

Додаје се да је П. Д. осумњичен као организатор криминалне групе,  М.М, Д.К, С.В. и М.В. за злоупотребу службеног положаја и спречавање доказивања.

У МУП- у су навели да се  све активности  спроводе по наредбама Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ.

- Имајући у виду да се међу лишеним слободе налазе и два полицијска службеника, Д.К. и М.В, исти ће бити суспендовани, а против њих ће бити покренут дисциплински поступак - наводи се у саопштењу.

Акција "Транспортер" покренута је у новембру 2021. године када је ухапшено 11 особа због сумње да су се као организована криминална група бавили међународним кријумчарењем марихуане и кокаина. Тада су заплијењена 303 килограма сканка вриједна 1,2 милиона КМ, а који је нађен у комбију који је користио Дукић.Осим Цвијетића, у тој акцији су ухапшени још Младен Миловановић, Саша Рађевић, Александар Николић, Иван Јурић и Драган Кресојевић.

Дукић је тада избјегао хапшење, али се почетком децембра лани предао судској полцији у Сарајеву. Након тога му је одређен притвор у коме је био све до прве половине августа ове године када је пуштен на слободу уз мјере забране.

Тада је притвор укинут и Александру Николићу, такође уз изрицање мјера забране.

Ко су осумњичени

Групом разбијеном у акцији "Транспортер" руководио је Бојан Цвијетић који је раније био савјетник Драгана Мектића у вријеме његовог мандата као министра безбједности БиХ. Код Цвијетића су у претресу пронађени повјерљиви документи Обавјештајно безбједносне агенције (ОБА) БиХ. Истрагом је, између осталог, утврђено да је ова група у вријеме "закључавања" због панедмије вирусом корона свакодневно су кријумчарили између 50 и 100 килограма дроге, а финасијска истрага је показала да располажу са најмање пола милиона марака које би могли користити за куповину дроге.

Истрага је показала да су осумњичении пребацивали веће количине дроге из Албаније, Косова, Црне Горе у ЕУ (Хрватску) и западне земље. Истом рутом су враћали кокаин чији дио је продаван у ЕУ, а други у Сарајеву и Бањалуци. Осумњичени су осим тога новцем зарађеним од дроге куповали возила која је увозио Цвијетић а  преузимао Дукић и возио у Албанију те мијењао за дрогу.

Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара је у Суду БиХ на рочишту за одређивање притвора шесторици ухапшених у акцији "Транспортер" у новембру 2021. године рекао да је Цвијетић био у врху међународне криминалне организације која је преко нарко картела из Јужне Америке набављала кокаин "на тоне" и преко Европе га довозила у БиХ.

Миловановић је био инспектор у МУП-у Српске, али је суспендован након што је хапшен због сумње да је помогао у бјекству и скривању држављанина Црне Горе Милоша Божовића из Цетиња који се повезује са "Шкаљарским кланом".

Заједно са њим због тога су хапшени и Предраг Ватреш те Горана Речевић. Њих троје терете да су од 31. маја до 18. јула у Бањалуци и на подручју других градова у БиХ, пружали помоћ Божовићу за којим је расписана црвена потјерница Интерпола због кривичног дјела тешко убиство почињено у Црној Гори.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана