Због смрти старца у затвору ухапшена четири чувара и докторка

ГС
Због смрти старца у затвору ухапшена четири чувара и докторка

БЕОГРАД - Четворица чувара и докторка у затвору у Падинској скели ухапшени су данас у вези са смрћу Станимира Брајковића (74) у том затвору 4. фебруара ове године, потврдио је за Танјуг, наводећи иницијале жртве, главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић.

-Они су ухапшени по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције ВЈТ у Београду у сарадњи са Управом за извршење кривичних санкција Министарства правде Србије због сумње да су извршили кривично дело несавестан рад у служби - прецизирао је Стефановић.

Ухапшени су љекарка Весна С, као и четворица затворских службеника, вођа смјене Слађан К. запослен на мјесту млађег надзорника, као и тројица командира Душан К, Стефан П. и Зоран К, саопштено је из Вишег јавног тужилаштва у Београду.

-Постоје основи сумње да су ови осумњичени извршили наведено кривично дјело у периоду од 24. јануара до 4. фебруара 2024. године тако што су у својству службених лица, кршењем Правилника о начину обављања послова у служби за обезбјеђење у заводима за извршење кривичних санкција и процедурама, пропуштањем дужности надзора, очигледно несавјесно поступали у вршењу службе, иако су били свјесни да усљед тога може наступити тежа повреда права другог, која је и наступила 4. фебруара 2024. године у виду смрти прекршајног осуђеника С.Б. који је у том заводу издржавао прекршајну казну – наводе у саопштењу.

Такође, очигледно несавјесно поступање тиче се и неевидентирања повреда које је задобио С.Б. у дневном извјештају и необавјештвању надређених о томе.

Свим осумњиченим је одређено задржавање до 48 сати у ком року ће бити саслушани у Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Више јавно тужилаштво у Београду већ води истрагу против тројице осумњичених, који су дијелили затворску ћелију са убијеним,

Њих терете за тешко убиство.

Тројица младића, Срећко Стефановић (20), Саша Станковић (21) и Далибор Петровић (21) осумњичени су да су у КПЗ Падинска скела заједнички убили Станимира Брајковића.

Како је тужилаштво открило, сумња се да су они, у соби у којој су заједно боравили несрећног човека свакодневно психички, физички и сексуално злостављали, пошто му је нестало новца којим је у затворској кантини куповао намирнице за осумњичене.

Свакодневно су га шамарали, тукли ногама и рукама у предјелу главе и тијела.

Управа за извршење кривичних санкција Србије суспендовала је у марту и удаљила са посла бившег управника Казнено-поправног завода у Падинској Скели, код Београда Владимира Буквића и још 10 запослених, због пропуста који су откривени унутрашњом контролом поводом смрти старца.

Несрећни пензионер из Младеновца био је осуђен на 30.000 динара казне због кршења јавног реда и мира, тако што је бацио петарду и уплашио комшије из зграде, али како казну није платио, послат је на одслужење казне од 30 дана затвора у Падинској скели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана