Због покушаја убиства двије године затвора

Небојша Томашевић, Фото: В. Трипић
Због покушаја убиства двије године затвора

Бањалука - Ранко Цвишић (28) из Бањалуке осуђен је јуче у бањалучком Окружном суду на двије године затвора због покушаја убиства познаника и суграђанина Здравка Калабића (39).

Њему је изречена и мјера безбједности обавезног лијечења од зависности о дрогама.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавала судија Олга Пантић. Према наводима у пресуди, Цвишић је покушао да убије Калабића  29. септембра прошле године нешто послије 17.30 часова.

Наводи се да су се Цвишић и Калабић прво потукли у бањалучкој Aлеји Светог Саве, гдје их  је у тучи спријечио и раздвојио Огњен Драча.

Они су ипак тучу наставили код зграде Управе за индиректно опорезивање  и том приликом Цвишић је  с леђа  убо Калабића ножем дужине 14 центиметара. Затим су се погурали и  Цвишић је Калабића поново убо, али  у стомак, послије чега су пали на асфалт.

У пресуди се наводи да је Цвишић  пао први, а по њему Калабић. Током лежања на асфалту Цвишић је још два пута  ножем убо Калабића, који се касније опоравио у болници.

Судија Олга Пантић је образлажући казала да је приликом одмјеравања казне вијеће узело у обзир као олакшавајуће околности то да је Цвишић кривично дјело починио у стању битно смањене урачунљивости, његово кајање и коректно владање као и да је у питању млада особа.

Она је нагласила да је суд узео у обзир то да је Цвишић осуђиван за крађе што је цијењено као отежавајуће за њега.

Цвишић се тренутно налази у затвору на издржавању казне због крађа.

Калабић и Цвишић током суђења су раније изнијели различите верзије овог догађаја. Калабић је рекао да се прво сукобио с Цвишићем  код Народног позоришта и да је затим отишао, али је  пролазећи поред зграде Управе за индиректно опорезивање  осјетио неку “топлоту” на леђима, а затим се окренуо и видио Цвишића који му је нож забио у стомак.  

Цвишић је са друге стране испричао да је све убоде задао док је Калабић сједио на њему и ударао га по глави испред зграде УИО БиХ  у Бањалуци. Калабић је још раније истакао да не жели кривично гоњење оптуженог Цвишића.

Обојица су одраније  позната полицији због разних кривичних дјела.

Склони криминалу

Ранко Цвишић је у септембру прошле године ухапшен због провале у продавницу бијеле технике “МГ Минд”, а током криминалистичке обраде утврђено је да је провалио у још осам приватних фирми и домаћинстава. Он је и прије тога био  осуђиван на условне казне.

Здравко Калабић  је привођен у августу прошле године када је испред Народног позоришта претукао суграђанина који му је одбио да  да цигарету.  У јуну 2007. године осуђен је на двије године затвора због трговине хероином и тада му је наређено да мора да се лијечи од зависности о дрогама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана