Због Фејсбука још један Србин иза решетака

Срна
Због Фејсбука још један Србин иза решетака

Седамдесетједногодишњи Србин Шпиро Рашковић приведен је у Хрватској, јер је на "Фејсбуку" објавио фотографију на којој се налазе он и Веселин Шљиванчанин и фотографија једне дјевојке са кокардом на капи.

Рашковића је книнска полиција привела 23. јануара, због прекршаја почињеног преко друштвене мреже "Фејсбук", јер је "из мржње" објављивао садржаје "који вријеђају националне осјећаје грађана Хрватске", чиме је "реметио јавни ред и мир".

Истог дана му је Прекршајно одјељење Општинског суда у Шибенику изрекло казну од 15 дана затвора, коју издржава у Шибенику, саопштио је Документационо-информативни центар "Веритас" Саве Штрпца.

"Веритас" истиче да је иста полиција похапсила до сада најмање осам Срба за исти "прекршај", јер су на своје Фејсбук профиле стављали "непоћудне" фотографије и музичке садржаје.

За ово најновије процесуирање "Веритас" је сазнао од Шпириних пријатеља из книнске крајине, који су и сами затечени ћутањем и надлежних органа и медија.

Према тим изворима, Шпиро је по образовању доктор биотехничких наука и проглашен је за најпопуларнијег предавача биофарминга у граду Суботици, гдје га је "одувала" хрватска "Олуја" у августу 1995. године.

Осим тога, наводе пријатељи, Шпиро има необичне и дуге бркове, да је весељак и широких светоназора, често посјећује родни крај Рашковиће поред Книна, има доста пријатеља међу свим нацијама, па их је још више изненадило његово процесуирање због некакве мржње.

Хрватска је у мају прошле године измијенила Закон о прекршајима против јавног реда и
мира, тако што је новчане казне вишеструко повећала /умјесто дотадашње од 20 до 150 евра, на 700 до 4.000 евра/ за деведесетак прекршаја за које је могуће изрећи и затворску казну.

"Веритас" напомиње да је опис инкриминације прекршаја ремећење јавног реда и мира на јавном месту "извођењем, репродуковањем песама, композиција и текстова или ношењем или истицањем симбола, текстова, слика, цртежа" остао исти.

Додаје се да су у том опису не спомињу никакви појединачни симболи, али да су ипак хрватски медији наглашавали, а остали медији у региону некритички преузимали, да се драстично повећава казна само за истицање усташких симбола, посебно усташког поздрава "За дом спремни".

У спровођењу тог закона хрватска полиција је, како указује "Веритас", уз сузе једног полицајца, спријечила групу "црнокошуљаша" да приликом прошлогодишње прославе "Олује", у униформама са ознакама "За дом спремни", марширају кроз Книн.

Али, додаје "Веритас", тај поздрав су книнским улицама узвикивали неки други Хрвати, за које нема информација да су уопште кажњени по измијењеном закону.

У саопштењу се напомиње да је двојици Хрвата за учешће у великом дефилеу припадника ХОС-а са усташким униформама, ознакама и барјацима у Колони сјећања у Вуковару 18. новембра прошле године, судским рјешењем одређена мјера задржавања у трајању од пет дана, такође по измијењеном закону, чија строгоћа се и даље "тренира" над припадницима српске мањине како би била још мања.

"Сада је још очитије да је та манипулација са измјенама закона о прекршајима са наводном
намјером спречавања употребе усташких симбола била намијењена свијету у години у којој
Хрватска предсједава Међународним савезом за сјећање на Холокауст", оцјењује "Веритас".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана