Завршено суђење за испаљивање пројектила на зграду "Аграминвеста": Оптужени тврди да је траг на "зољи" из рата

Небојша Томашевић
Завршено суђење за испаљивање пројектила на зграду "Аграминвеста": Оптужени тврди да је траг на "зољи" из рата

БАЊАЛУКА - Александар Радић (43) из Челинца, оптужен да је испалио пројектил из ручног ракетног бацача "зоља" на зграду "Аграминвеста" у Бањалуци, казао је у бањалучком Основном суду да то није урадио и истакао да је његов биолошки траг на оружју остао вјероватно из протеклог рата.

Радића оптужница терети за изазивање опште опасности и недозвољено држање оружја. У почетку истраге је сумњичен и за тероризам, али је Републичко тужилаштво обуставило истрагу за то кривично дјело.

- На "зољи", за коју тужилаштво каже да је коришћена у кривичном дјелу, ДНК анализом нађено је више трагова, а мој није био на окидачу и осигурачу. На тим дијеловима мора остати трагова ако се пуца. Могуће је да је мој траг на оружју остао из рата. Откривен је само на ремену, горњем дијелу и на етикети. У рату сам најмање 100 пута имао контакт с "зољом" и пуцао из ње педесетак пута - казао је Радић.

Истакао је да никад није крио да је користио "зољу" и да зна с њом руковати те да је ту врсту оружја последњи пут користио 1995. године и да је с њим у додир долазио и годину, двије касније, када је био у обезбјеђењу Милана Мартића. Пожалио се да му је у притвору онемогућено да гласа на тадашњим општим изборима.

- Док сам био у притвору пред изборе 2018. године, изманипулисали су ме да не могу да гласам на изборима иако сам тражио. Чак ми је речено да немам потребе да гласам јер се зна за кога ћу гласати-рекао је Радић.

Његовим свједочењем завршено је суђење у овом случају, а пресуда ће бити донесена 11. фебруара. Окружни тужилац Далибор Врећо затражио је да Радић буде осуђен јер сматра да докази указују на то да је починио дјело за које се терети.

- Обрана је неоснована, јер је вјешак рекао да је ДНК траг за који је утврђено да припада оптуженом био одличан и свјеж и да је врло мало вјероватно да опстане 20 година чак и у идеалним условима-казао је Врећо.

Бранилац оптуженог, Зоран Јошић затражио је да се оптужени ослободи јер су докази тужилаштва сумњиви.

- Свједоци који су видјели особу након испаљивања ракете нису препознали мог брањеника. Рекли су да је то била млађа то особа с брадом и дуге косе. Радић никад није имао браду и дугу косу. На коришћеној "зољи" је нађено више трагова, а не зна се чији су осим за оне од мог брањеника. Нејасно је како нема његових трагова на окидачу ако је пуцао - казао је Јошић.

Оптужница Радића терети да је из пуцао на зграду концерна "Аграминвест" у Булевару српске војске у Бањалуци 30. марта 2018. године око 23.40 часова. Наводи се да је испалио пројектил из "ручног ракетног бацача "М80", такозване "зоље" и да је ракета погодила девети спрат зграде гдје су смјештене пословне просторије друштва за осигурање "Еурохерц" те је експлодирала, пробила прозор и завршила у плафону једне од канцеларија. У оптужници се истиче да је усљед дејства експлозије бојеве главе пројектила изазвана опасност по живот радника обезбјеђења Дејана Д. који је био у згради те је проузрокована материјална штета од 29.129 КМ. Наводи се да је Радић након тога у бањалучкој улици Франа Супила 8, одбацио празан лансер ручног ракетног бацача и удаљио се у непознатом правцу. Оптужница га терети и да је току 2018. године набавио и до критичног дана недозвољено држао "зољу". Радић је био активиста СДС-а, повјереник ове странке у Челинцу.

Медији

Александар Радић је у свједочењу отужио медије да су "радили против њега" и да су некоректно извјештавали те да је све политички процес.

- Штампа је цијели случај филовала и објављено је да сам притворен иако у то доба није било донесено рјешење о томе. У јавности је говорено да постоји мој биолошки траг иако налаз у то доба није био достављен у тужилаштво-казао је Радић.

Појаснио је да је ухапшен 1. октобра 2018. године и да су 3. октобра медији већ објавили да му је одређен притвор "иако он у то доба није био ни саслушан код тужиоца и судије". Истакао је и да је 1. новембра исте године објављено да му је притвор продужен, а он је тада добио рјешење да је пуштен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана