Завршено суђење суспендованом полицијском инспектору: Оптужени Грујић рекао да му је Видић својевољно дао новац

Небојша Томашевић
Завршено суђење суспендованом полицијском инспектору: Оптужени Грујић рекао да му је Видић својевољно дао новац

БАЊАЛУКА - Суспендовани полицијски инспектор Ненад Грујић, оптужен за примање мита, рекао је да му је некадшањи директор Средњошколског дома у Бањалуци Бранислав Видић самовољно дао новац како случај против њега не би отишао у медије те истакао да он од њега то није захтјевао.

Грујић је у бањалучком Окружном суду износећи  завршну ријеч у поступку који се води против њега истакао да није доказано да је починио кривично дјело.

Њега Републичко тужилаштво терети да је од Видића тражио и узео 20.000 КМ како би „средио“ обуставу истраге која се против Видића водила на основу анонимне пријаве. Заједно са њим оптужена је његова колегиница Јелена Флорјан која је признала кривицу и осуђена на годину затвора.

Грујић тврди да он није ни могао да почини кривично дјело јер није био овлаштен да поступа у предмету и само је асистирао колегици Флорјан.

- Нисам био поступајући инспектор и нисам доносио одлуке и спроводио службене радње. Из доказа произилази да у спорном периоду нисам иамо телефонске контакте с Видићем, док их је Флорјан имала шест. Против Видића није написано измишљено кривично дјело, већ постоје докази да је он учинио несавјесно трошење буџетских средстава - рекао је између осталог Грујић.

Нагласио је да се све заснива на свједоку Видићу који је преварант и против кога се води више истрага.

- Тај човјек све ради да избјегне одговорност, а високо позиционирани службеници МУП-а РС Борислав Шарић и Дарко Новковић су интервенисали у његову корист-рекао је Грујић.

Републички тужилац  Горан Гламочанин тврди да је доказао да је Грујић починио кривично дјело којим је, како наглашава, укаљао институције за спровођење закона.

- Поступао је са директним умишљајем да прибави незакониту корист и предлажем да га суд осуди по закону.  Сви докази говоре да је  тражио и узео новац од Видића обећавши му да ће против њега написати неко измишљено кривично дјело које ће бити одбачено-рекао је Гламочанин.

Истакао је да су коруптивна дјела у порасту и да оштром и бескомпромисном казненом политиком то треба сузбијати.

Гламочанин је суду предложио да Грујићу уз главну затворску казну изрекне и новчану, те мјеру забране обављања послова јавне дужности јер би могао поновити кривично дјело.

Након изношења завршних ријечи судија Бранимир Јукић изрицање пресуде заказао је за 22. новембар.

Према оптужници, Грујић и Флорјан су од директора Средњошколског дома у Бањалуци Бранислава Видића тражили 30.000 КМ мита, а затим узели 20.000 КМ како би средили обуставу истраге која се против њега водила на основу анонимне пријаве.

Наводи се да је Грујић 18. фебруара 2020. године од Видића узео 20.000 КМ, док је преосталих 10.000 директор дома требао да преда осумњиченима након што тужилаштво донесе одлуку “повољну за њега”. Грујић и Флорјан ухапшени су у фебруару у акцији “Сирано” након што су узели дио новца од Видића који је сарађивао с полицијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана