Завршена истрага у случају нестанка Данке Илић, ево шта подразумијева финална фаза

Курир
Завршена истрага у случају нестанка Данке Илић, ево шта подразумијева финална фаза

ЗАЈЕЧАР - Истрага против Срђана Јанковића (50) из села Лука и Дејана Драгијевића (50) из села Злот, осумњичених да су 26. марта у Бањском Пољу убили Данку Илић (2) из Бора, завршена је и ускоро почиње писање оптужнице, сазнаје Курир.

Ивор Курира каже да је Више јавно тужилаштво у Зајечару комплетирало сав доказни материјал у петходна четири месеца, те да је сада на реду финална фаза, односно писање и подизање оптужнице.

- У овом тренутку није познато како ће оптужница гласити и да ли ће у току писања евентуално доћи до неких промена, односно преквалфикације дела или, што је најмање вероватно, одустајања од кривичног гоњења. Оно што је познато јесте да тужилаштво има рок да до краја септембра оптужницу достави Вишем суду у Зајечару на потврђивање - каже тај саговорник.

Завршена су сва вјештачења, анализе и саслушани су сви свједоци.

- Испитано је 25 сведока, а међу њима су били и родитељи Данке Илић. Сведоци нису имали непосредна сазнања о злочину, нико од њих није видео сам чин убиства. Такође, у Национално криминалистичко техничком центру МУП (НКТЦ) и на београдском Биолошком факултети рађене су анализе трагова изузетних из аутомобила осумњичених, али и са предмета из кућа осумњичених и ни на једном од 100 предмета, као ни у ауту, није нађен ДНК траг или траг крви Данке Илић - каже тај извор.

Он додаје да су у тужилаштво пристигла и вјештачења ГПС уређаја из аутомобила осумњичених, иначе радника борског "Водовода".

- Пошто је, како се сумња, Данка ударена службеним колима "Воводова" која имају уграђен ГПС уређај, он је вештачен како би се утврдила путања кретања осумњичених. Вештачења су рађена за 26. март, али и за наредна три дана. Међутим, ни она нису била од великог значаја за истрагу - каже извор.

У склопу истраге саслушавани су и осумњичени Јанковић и Драгијевић. Обојица супред тужиоца стала два пута, а својим опречним изјава додатно су закомпликовали случај.

- Јанковић се на првом саслушању бранио ћутањем, док је Драгијевић признао злочин и детаљно описао како су Данку ударили службеним аутом, па ју је он унео у кола и задавио. На другом саслушању обојица су негирала кривицу, тврдећи да дете нису видели ни 26. марта ни никада пре - подсећа извор.

Он каже да је сасвим извесно да ће се у оптужници наћи оба исказа двојице осумњичених.

- На суду остаје да оцени да ли ће веровати првом или другом исказу. Помало је чудно да неко прво потпуно призна злочин и до детаља га опише, а да онда каже да то није истина! Свакако, на суду неће бити лак задатак, јер материјалних доказа против Јанковића и Драгијевића готово и да нема, а признање убиства је повучено. Оно што је највећа мистерија овог случаја јесте где је тело Данке Илић, пошто оно до данас није нађено - закључује наш саговорник.

Јанковићу и Драгијевићу за кривично дјело тешко убиство прети доживотна робија.

У овом случају осумњичен је и Радослав Драгијевић, отац Дејана Драгијевића и њега терете за помоћ учиниоцу после извршеног дјела. Конкретно, сумња се да је он помогао сину да два дана послије убиства премјести тијело дјевојчице.

Радослав је после хапшења провео два мјесеца у притвору, после чега је пуштен да се брани са слободе. Због истог кривичног дјела у априлу је био ухапшен и Далибор Драгијевић, Дејанов брат, али је он преминуо у полицијској станици у Бору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана