Завршена инспекција у школи гдје је радио наставник-педофил: Није поступљено по закону

ГС
Завршена инспекција у школи гдје је радио наставник-педофил: Није поступљено по закону

Завршена је инспекција у Основној школи "Грбавица I" због случаја наставника-педофила Самира Алихоџићћа који је ту био запослен. Истакнуто је да Школски одбор није поступио по закону те да су пропустили суспендовати наставника. Њима ће бити уручен прекршајни налог, а о свему ће бити обавијештен и Уред за борбу против корупције.

 Поводом случаја повратка са неплаћеног одсуства правоснажно осуђеног С.А., донедавног радника у Основној школи "Грбавица I", Министарство за одгој и образовање Кантона Сарајево иницирало је хитни инспекцијски надзор у понедјељак, 19. децембра 2022. године.

Кантонална управа за инспекцијске послове, Инспекторат рада, заштите на раду и социјалне заштите и Просвјетна инспекција, хитно су приступили инспекцијском надзору истог дана када је надзор инициран.

Инспектори су утврдили да је С.А. радни однос код послодавца отпочео 20. фебруара 2013. године, а од 27. фебруара 2017. године имао је закључен уговор о раду на неодређено вријеме. Именовани се путем адвоката обратио школи захтјевом од 6. децембра 2021. и 14. децембра 2021. године за одобравање неплаћеног одсуства. Школски одбор је на ванредној онлајн сједници 14. децембра 2021. године одобрио захтјев за неплаћено одсуство на период од годину дана са два гласа "за" (предсједник Школског одбора – представник Министарства за одгој и образовање и представник радника) и једним гласом "против" (представник родитеља), док представник Опшине Ново Сарајево у наведеном периоду није био именован.

Инспектори су утврдили да је Школски одбор, рјешавајући по захтјеву о неплаћеном одсуству, прекршио низ одредби из Правилника о избору, надлежностима и начину рада школских одбора основних школа Кантона Сарајево и Правилника о раду школе. Секретар школе упозорила је чланове Школског одбора да је материјал непотпун, да документација није достављена на вријеме, да није адекватна, односно да именовани не испуњава услове за одобравање неплаћеног одсуства по неком од критерија из Правилника о раду и Колективног уговора.

Инспектори су констатовали да послодавац није поступио у складу са чланом 92. Закона о основном одгоју и образовању, нити чланом 94. Закона о раду, а који се односе на престанак радног односа, односно престанак уговора о раду. Садашњи директор, који је именован за вршиоца дужности директора 15. аугуста 2022. године, изјавио је у инспекцијском надзору да је тек по повратку радника на рад, послије истека неплаћеног одсуства, и то из медија сазнао за наведену ситуацију због чега је одмах, дана 16. децембра 2022. године, подузео низ активности како би поступио у законским оквирима, а да не почини грешку.

Инспектор ће према правном лицу Основној школи "Грбавица I" дјеловати издавањем прекршајног налога, а у погледу утврђивања евентуалне одговорности тадашњег одговорног лица и чланова Школског одбора ће доставити информацију надлежним органима.

Инспекцијски надзор није обухватио околности да је Основна школа "Грбавица И" пропустила суспендовати радника у тренутку када је потврђена оптужница против истог, а што је била у обавези да уради у складу са чланом 92. Закона о основном одгоју и образовању, због чега је Министарство упутило захтјев за изјашњење Основној школи "Грбавица И", а о чему ћемо додатно обавијестити јавност.

Министарство за одгој и образовање покренуло је интерну провјеру тока свих аката који су у вези случаја радника С.А. Основне школе "Грбавица I", како би се утврдило да ли су поступајући службеници Министарства подузели све мјере које су им на располагању, а како би се омогућило праћење провођења прописа који су у надлежности Кантона.

Након прибављања горе поменутог изјашњења школе о околностима да наставник није суспендован, те након завршене интерне провјере аката у Министарству, Министарство ће о свему обавијестити Уред за борбу против корупције и управљање квалитетом Кантона Сарајево с циљем даљег поступања.

Из усменог разговора са школом, као и на основу саопћења за јавност којег је дала Основна школа "Грбавица I", констатовано је да С.А од 20. децембра 2022. године није радник школе, јер је поднио захтјев за отказ уговора о раду, а на основу чега му је уручено Рјешење о прекиду радног односа, преноси Кликс.

Министарство ће о свим новим сазнањима у овом случају, као и мјерама које подузима, обавјештавати јавност, као и релевантне органе, прије свих Тужилаштво Кантона Сарајево и Уред за борбу против корупције и управљање квалитетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана