Затражено продужење притвора за Зељковића и Бојића

Н.Т.
Foto: Aгенције

БАЊАЛУКА - Републичко јавно тужилаштво предложило је да се за три мјесеца продужи притвор смијењеном директору Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу те директору фирме "Процонтрол" Славку Бојићу осумњиченима за малверзације при набавци медицинске опреме за Институт.

Секретар Тужилаштва Драгица Тојагић казала је да је приједлог притвора упућен  Окружном суду у Бањалуци. Како сазнајемо о овој мјери одлучиваће Врховни суд Републике Српске коме ће бити достављен приједлог.

Продужење притвора није затражено за за директора фирме "Промединг" Драгана Дубравца, те власника туристичке агенције "Травел фор фан" Сашу Марковића, а који, наводно преговара о признању кривице.

Према ранијој одлуци бањалучког Окружног суда, притвор Зељковићу може трајати до 16. децембра, до пет минута иза поноћи. Бојићу је притвор продужен до 15. децембра, баш као и Дубравцу и Марковићу. Бојићева одбрана је прије неколико дана затражила од Окружног суда у Бањалуци да Бојићу одмах укине притвор, пошто, како између осталог наводе, болује од леукемије, те му је стање погоршано и процијењено је да му је живот ограничен на неколико година.

Поменути осумњичени ухапшени су у оквиру истраге која се односи на спорне набавке медицинске опреме за потребе Института. Републичко тужилаштво Зељковића и остале терети за злоупотребе тешке 790.000 КМ приликом набавке медицинске опреме и средстава за спречавање и сузбијање ковида-19. Зељковића и саучесника терете  и да су оформили конзорцијум фирми које нису могле набављати медицинску опрему.

Између осталог, сумња се да су они медицинске маске, чија ја набавна вриједност 0,36 марака, Институту су  фактурисали  по цијени од 6,90 КМ.

Н.Т.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана