Затражено притварање Црногорца ухапшеног у акцији "Голуб"

Н.Т.
Затражено притварање Црногорца ухапшеног у акцији "Голуб"

САРАЈЕВО – Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ предложио је одређивање притвора држављанину Црне Горе Драгану Гајићу (36) који је ухапшен у акцији "Голуб" због пепродаје наркотика.

- Осумњичени је лишен слободе на подручју Источног Сарајева, у оквиру истраге Тужилаштва БиХ у предмету кодног назива “Голуб”, а осумњичиен је да је као припадник групе за организовани криминал вршио преузимање и продају опојне дроге “марихуана”  у БиХ, ради даљег транспорта и продаје опојне дроге у Европској унији, те учествовао  у координацији активности других припадника групе у БиХ - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Наводи се да је притвор предложен због бојазни од бјекства, опасности да би могао та утиче на истрагу, свједоке и саучеснике, прикрије доказе те због бојазни од понављања кривичног дјела.

- На рочишту које ће бити одржано у Суду БиХ, поступајући тужилац детаљно ће образложити приједлог за одређивање мјере притвора - наводи се у саопштењу.

Гајића су уторак ухапсили припадници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Полицијске управе Источно Сарајево. Након испитивања у полицији предат је у надлежност Тужилаштва БиХ.

Његово хапшење је наставак истоимене акције "Голуб" у којој су у марту прошле године ухапшени Жарко Јокнић, Блаженко Рашевић, Влатко Блажевић и Срећко Мандић и заплијењено  око пет килограма дроге.

Чланове ове групе терете да су од 2019. године организовано шверцали веће количине сканка, марихуане и кокаина из Црне Горе у БиХ, а затим их пребацивали на илегално нарко тржиште у земље Европске уније. Гајић је тада избјегао хапшење, а осим њега према ранијим незваничним информацијама том акцијом су обухваћени Данило Ђуровић, Марија Гајић и Аднан Пирић. Ова група откривена је између осталог и захваљујући подацима из апликације Скај и Аном.

Осумњичени Драган Гајић иза себе има дебљи полицијски досије и раније је хапшен и осуђиван због дроге. Више пута се налазио на Интерполовој црвеној потјерници због трговине наркотицима. Гајић је 2012. године ухапшен у БиХ као припадник међународне криминалне групе и потписао је споразум са Тужилаштвом БиХ, на основу којег је осуђен на три године затвора због шверца дроге. Обухваћен је и акцијом „Сториџ 2“, а сумња се да је управо он Душану Ловреновићу, једном од главних осумњичених у тој акцији, предао 460 килограма наркотика које су почетком децембра 2020. године довезене у Градишку. Након што је Гајић пао у поменутој акцији, Ловреновић је дрогу заједно са сарадницима премјестио да он не би одао штек.

Прије премјештања дроге из врећа су одвадили 150 килограма сканка и продали, а остатак дроге су помијешали са трином и сијеном да намире на 46О килограма да Гајић не открије мањак. Гајићево име помиње се и у акцији "Фјуџитив", у којој је на основи информација добијених дешифровањем апликације Скај, разбијена група за препродају дроге која је наркотике препакивала у Градишци у мања паковања спремна за продају те их кријумчарили у Загреб и Осијек те у Будимпешту, Штутгарт и Берлин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана