Затражен притвoр за Вуковића због пријетњи свједоку

Небојша Томашевић
Затражен притвoр за Вуковића због пријетњи свједоку

БАЊАЛУКА - Тужилаштво БиХ предложило је одређивање притвора Вањи Вуковићу (39) из Приједора којег сумњиче за пријетње свједоку тужилаштва у предмету против Далибора Раилића званог Дуги коме се суди у Суду БиХ за убиство начелника Сектора криминалистичке у Приједору Раденка Башића.

- Осумњичени Вуковић под истрагом је Тужилаштва БиХ и полицијских агенција и сумњичи се за ометање истраге, односно да је упућивао пријетње и застрашивања свједоку у предмету организираног криминала, тражећи да промјени исказ. Ради се о свједоку који је дао исказ у предмету против оптуженог Раилића и други,  а нарочито на околности тешког убиства  начелника приједорске крим полиције Раденка Башића- саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Приједлог притвора упућен је Суду БиХ због опасности да би осумњичени боравком на слободи  могао ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поново починити кривично дјело или довршити започето.

Вуковића су ухапсили јуче припадници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске на подручју града Приједора. Акција је изведена под надзором Тужилаштва БиХ.

Вуковић је одраније познат по кривичним дјелима, осуђиван је и има "богат досије" у полицији. Он  важи за члана Раилићеве криминалне групе и са њим је веома близак. Њих двојица су били оптужени да су  ножевима изболи Михајла Ступара званог Шмит јер их је наводно друкао полицији, али су у судском поступку ослобођени кривице. Ступар је у марту 2021. године брутално убијен у приједорском насељу Рашковац, а за злочин је оптужен Марко Момић, који такође важи за члана Раилићеве криминалне групе.

Вуковић је у децембру 2018. године правоснажно осуђен на пет година затвора због шверца око килограма хероина. Дрога је пронађена у филтеру за ваздух у аутомобилу ”пасат”. Раније је одлежао двије и по године затвора јер је 2006. године поставио експлозивну направу под аутомобил тадашњег начелника Сектора за сузбијање наркотика ЦЈБ Бањалука Горана Микановића из Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана