Зашто је Тужилаштво БиХ пристало на 15 година робије за Елеза: Окорјели криминалац истражиоцима дао корисне информације

Небојша Томашевић, Агенције
Зашто је Тужилаштво БиХ пристало на 15 година робије за Елеза: Окорјели криминалац истражиоцима дао корисне информације

САРАЈЕВО - Дарко Елез (41), који је осуђен у Суду БиХ на 15 година затвора за тешка кривична дјела у предмету „Лутка“, међу којима је и неколико убистава и разбојништава, дао је истражиоцима корисне информације о тешким кривичним дјелима, због чега је и добио неочекивано малу казну.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице закључен са Тужилаштвом БиХ, из којег су и саопштили да је Елез пристао на сарадњу.

Извор близак тужилаштву казао је „Гласу Српске“ да је, осим корисних информација које је дао Елез, на овај начин убрзано суђење и смањени судски трошкови.

- Да му се судило, Елез би можда добио од 20 до 22 године затвора, а изгубили бисмо три године и не би сарађивао. Првооптужени у предмету „Лутка“ Бојан Цвијан добио је 20 година затвора - рекао је наш извор.

Шта је то Елез открио те је Тужилаштво пристало на споразум, нико не жели да открије. У Тужилаштву БиХ казали су да не могу говорити о детаљима споразума на основу којег је изречена казна Елезу ради заштите истраге. Подсјетили су да је изречена казна Елезу најстрожа у оквиру споразумног признања кривице за организовани криминал у историји Тужилаштва и Суда БиХ.

Елезов адвокат Сенад Крехо казао је да не може говорити о детаљима, истакавши да је његов клијент осуђен по потврђеној оптужници.

Према незваничним сазнањима Новости, Елез ће бити „драгоцјен” када је ријеч о сазнањима и прикупљању доказа о убиствима адвоката Драгослава Мише Огњановића (57), Страхиње Стојановића (30), Марка Маркуша (29), али и Драгана Амиџића Амиџе (55).

Спрски медији спекулишу да би све могло одвести до озлоглашеног Вељка Беливука, званог Веља Невоља.

Након убиства Стојановића тамошњи медији наводе да се током истраге дошло до егзекутора, али не и до наручиоца злочина. Међутим, како извор Курира открива, један правац истраге водио је ка Дарку Елезу.

-Елез и Стојановић доводе се у везу са убиством адвоката Драгослава Мише Огњановића, а постоје информације које указују на то да је међу њима дошло до раскола. Исказ који је дао Елез, па је тужилаштво прихватило споразум с њим, још није достављен нашим истражитељима, али се не искључује да је одлучио да проговори и о злочинима у Србији с којима се доводи у везу. Могуће је да је на основу његове изјаве почела потрага за Ловреновићем – рекао је извор „Курира“.

Осим тога, наводи „Курир“, према оперативним информацијама, Елез је блиско сарађивао с кавачким кланом и Вељком Беливуком, али је наводно био и човјек од повјерења Дијане Хркаловић, бивше државне секретарке МУП-а Србије, која је у притвору због трговине утицајем.

-Оперативне информације указују на то да су Хркаловић и Елез били у контакту и да га је она штитила у Србији. Постоје и докази који упућују на то да је она од њега тражила убиство адвоката Огњановића. Због тога би Елез могао да буде незгодан свједок и по њу – тврди извор „Курира“.

Многи су јучерашњу акцију Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) на подручју Градишке, који су трагали за Миливојем Ловреновићем званим Ћоми, за којим је Србија расписала потјерницу због убиства Страхиње Стојановића 13. септембра прошле године у Новом Београду видјели као почетак примјењивања споразума између Елеза и Тужилаштва.

Акција је спроведена по налогу Тужилаштва БиХ, али Ловреновић није пронађен, нити је било ко ухапшен.

Припадници СИПА претресли су седам објеката у Градишци, у оквиру потраге за Ловреновићем (51), потврђено је „Гласу Српске“.

Незванично, претресене су кућа и викендица осумњиченог Ловреновића у насељима Сењак и Горњи Подградци. Наводно су претресени и његови угоститељски објекти „Кајак клуб“ и „Архангел“. Ловреновић није пронађен ни на једној адреси коју су истражиоци имали, а у претресима је учествовало пет тимова СИПА. Извор близак истрази је рекао да Ловреновић, осим БиХ, има и држављанство Хрватске, па постоји бојазан да је тамо побјегао.

Стојановић је ликвидиран ауто-бомбом , а истрага је тада открила да је експлозив активирао убица који се возио електричним тротинетом. Седам дана касније полиција Србије расписала је потјерницу за Ловреновићем. Из СИПА су, не откривајући име особе за којом се трага, потврдили да су претресли објекте на седам локација у Градишци и да у акцији није нико ухапшен.

У Тужилаштву су рекли да је акција „усмјерена на обрачун са криминалним клановима из региона који се налазе и дјелују у БиХ“. 

Ловреновић годинама важи за „жестоког“ момка за којег се везују бројна тешка кривична дјела, међу којима и убиства, а наводно је близак врху криминалног миљеа у Србији. Ловреновић је испитиван због убиства Сенада Кобилића, који је ликвидиран хицем из снајпера у јулу 2018. године у селу Лисковац код Градишке. Довођен је у везу и са ликвидацијом Милана Вујичића званог Вујке 2015. године у сачекуши у Градишци. Раније је осуђен на казну од 2.000 КМ јер је са још једном особом претукао Вујичића у марту 2014. године. Ловреновић је, како сазнајемо, истраживан и за шверц оружја у Хрватску, одакле је родом. Наоружање је са сарадницима кријумчарио у чамцима преко Саве.

Из СИПА су саопштили да је акција изведена у координацији са министарствима унутрашњих послова Српске, Хрватске и Словеније. Истакли су да ће након окончања акције бити достављен извјештај Суду и Тужилаштву БиХ по чијим наредбама су претреси и урађени.

Предмет „Лутка“

Дарку Елезу је продужен притвор за девет мјесеци, а може трајати најдуже до 10. августа 2022. Елеза у предмету „Лутка“ терете да је био вођа организоване групе која је од 2005. до 2009. починила убиства, пљачке банака и транспорта новца, те прање новца. Раније је 13 оптужених у овом предмету осуђено на 101 годину затвора. Ова група, између осталог, осуђена је за убиства Владимира Мачара, Зорана Голуба, Бориса Говедарице, Милорада Тодоровића, Радомира Јанковића и Есада Шендеровића, пљачку 2,2 милиона евра из Привредне банке Сарајево, 1,8 милиона КМ из Павловић банке из Бијељине, те 670.000 КМ из поште у Сарајеву.

Терете га и за два покушаја убиства Ђорђа Ждрале. Елез је у марту изручен из Србије у БиХ. Сумњичен је и за убиства Синише Милићевића Тигра и Милоша Остојића, што је он негирао. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана