Покушао убити 10 особа: Оптужени Марјановић тврди да је душевно болестан

Н.Т.
Покушао убити 10 особа: Оптужени Марјановић тврди да је душевно болестан

ПРИЈЕДОР – Ренато Марјановић (34), који је осуђен на седам и по година затвора због покушаја убиства десет особа, тврди да је душевно болестан те очекује да ће Врховни суду Републике Српске донијети "правичну" одлуку.

Ово је рекао на жалбеном рочишту поводом првостепене пресуде у Врховном суду истакавши да вјерује да је тај суд "правичнији" од Окружног суда Приједор који га је првостепено осудио у децембру прошле године.

Појаснио је да су неки кривични поступци, који су раније против њега вођени, обустављени због његовог трајног душевног обољења.

Марјановић је казао да је писао и жалбу Казнено поправном заводу  Бањалука, али да није имао довољно листова да напише све, јер тамо постоји неки формулар.

-Написали сте на десет, тако да сте доста тога написали- додао је предсједник вијећа Врховног суда РС Обрен Бужанин.

Марјановићев бранилац Мирослав Пилиповић затражио је да се првостепена пресуда укине и предмет врати на ново суђење.

- Он би с обзиром на његове налазе требало  да буде упућен у неку установу - казао је Пилиповић.

Адвокат је оспоравао квалификацију дјела покушај тешког убиства, те навео како се евентуално могло радити о угрожавању сигурности или изазивању опште опасности.

-Испаљено је 29 метака, а никоме није фалила длака с главе нити је повријеђен-рекао је Пилиповић и додао да  се одговорност окривљеног заснива искључиво на изјави једног свједока.

Републички тужилац Махмут Шврака ништа није образлагао, а само је кратко рекао да тужилаштво остаје код навода у одговору на жалбу одбране.

Према пресуди Марјановић је у марту 2021. године из аутоматске пушке испалио 29 метака на кафић "4 WD" у Приједору те тако покушао да убије 10 особа. Осам пројектила погодило унутрашњост објекта, а неки су летјели у висини глава гостију, али нико није погођен.

Према оптужници  мотив  напада  била је Марјановићева свађа са Драженком Билбијом, Драганом Родићем и Горданом Мрђа, која се одиграла у и испред кафе бара "4WD". Након свађе Марјановић се возилом довезао до кафића и са сједишта отворио ватру у намјери да, како се наводи у оптужници, убије Билбију, Родића и Мрђу, као и Слободана Шаренгаћу, Радислава Матијаша, Мериму Каурин, Јелену Мирчић, Драгана Драгојевића, Ђорђа Старчевића и Николину Балабан, који су се налазили у кафићу.

Марјановић је послије злочина побјегао у Бањалуку, гдје је два дана касније ухапшен на основу потјернице. Он је од раније познат полицији по чињењу кривичних дјела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана