Захтјев одбране на новом суђењу Маринку Добрашу: Траже изузеће судије због пристрасности

Небојша Томашевић
Захтјев одбране на новом суђењу Маринку Добрашу: Траже изузеће судије због пристрасности

БАЊАЛУКА - Адвокат Маринка Добраша (59) из Бањалуке, оптуженог за крађу 80.000 КМ, Владимир Ковачевић у поновљеном поступку затражио је изузеће предсједника судског вијећа Пане Гаврића, јер сматра да је пристрастан и да се ставио на страну оптужбе.

- Судија Гаврић крши Закон о кривичном поступку у погледу равноправности странака. Из нама непознатих разлога са тужилаштвом учествује у доказивању кривице мог брањеника. Судија дословно спроводи начело инквизиције - казао је Ковачевић.

Појаснио је да је судија одбио захтјев одбране за одгађање рочишта, а прихватио захтјев тужиоца да им да додатни рок за прибављање документације, иако су за то већ имали пола године.

- Одбрана је одгађање прошлог претреса тражила јер је налаз вјештака у овом предмету добила свега 18 сати прије почетка рочишта и није се могла спремити за испитивање. Судија је то одбио рекавши да мора бити поштовано вријеме суда. Кад тужилаштво тражи одгађање да прибави оригиналну документацију, за коју су знали и на почетку суђења, судија им даје додатни рок - рекао је Ковачевић у образложењу захтјева за изузеће Гаврића.

Добраш је првостепеном пресудом био осуђен на четири године и три мјесеца затвора због крађе око 80.000 КМ из куће Недељка Бојића у Јошавци код Челинца. Пресуду је укинуо Врховни суд РС и случај вратио на ново суђење. Оптужница терети Добраша да је са непознатим саучесником провалио у кућу Бојића у ноћи 23. децембра 2015. Из куће су украли 22.000 евра, 35.000 КМ и 2.500 швајцарских франака. Осим новца однијели су пиштољ “берета” те већу количину златног накита, двије бурме, три прстена, наруквицу, огрлицу и ланчић. Како тврди тужилаштво у оптужници, прије крађе је непознати саучесник пратио породицу Бојић на путу према Бањалуци, док је Добраш провалио у кућу. Саучесник се убрзо вратио по њега па су побјегли заједно. Бојић је у вријеме пљачке радио у предузећу “Робне резерве РС”, гдје се био пријавио на конкурс за мјесто директора. Добраш је ухапшен у акцији “Кугла” у јануару 2018. године.

Близанац

Одбрана Маринка Добраша, у жалби на пресуду, на основу које је случај враћен на ново суђење, навела је да није поуздано утврђено да биолошки траг нађен на мјесту злочина припада оптуженом.

- Вјештак за ДНК анализе је утврдио да би биолошки траг пронађен на мјесту злочина могао да припада и једнојајчаном близанцу Добраша. Оптужени има брата близанца који живи у иностранству. Тужилаштво и полиција није га никада испитало - рекао је адвокат Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана