За годину и по: Ватра прогутала 16 живота!

Небојша Томашевић
За годину и по: Ватра прогутала 16 живота!

БАЊАЛУКА - Пожари који су узроковани људском непажњом, техничким кваровима и несрећним околностима однијели су 16 живота за 18 мјесеци. Многе породице завијене су у црно, а највећа трагедија забиљежена је у Мокром код Пала када су у ватром захваћеној кући настрадали мајка и дијете.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске од јануара до јула ове године у пожарима је погинуло девет особа, а током цијеле протекле године пожари су однијели седам живота. Ови подаци указују на повећање броја страдалих у односу на претходну, 2023. годину, када је у пожарима смртно страдало седам особа. 

Према полицијским статистикама највећи број жртава пожара у првих седам мјесеци ове године забиљежен је у стамбеним објектима. Подаци говоре да је седам особа настрадало у својим кућама, док је једна особа страдала на њиви. Забиљежен је и трагичан случај у Специјалној болници за хроничну психијатрију у Модричи, гдје је пацијенткиња изгубила живот због пожара изазваног, према прелиминарним сазнањима, запаљеном цигаретом. Ватра је букнула иза поноћи, а несрећна жена се угушила покушавајући да је угаси. Готово идентичан инцидент десио се и 8. јануара на Клиници за психијатрију у Бањалуци, гдје је пожар у болесничкој соби изазвао лакше повреде једног пацијента, а пет радника болнице се нагутало дима. Поред смртних исхода двоје људи задобило је теже повреде, док је седам лакше повријеђено у пожарима који су се десили од јануара до јула.

Породична трагедија која је потресла Мокро код Пала и однијела животе мајке и њеног дјетета десила се 15. јануара 2024. године. Том приликом херојским подвигом супруг страдале жене је успио да спаси двоје друге дјеце и родитеље, али му ватрена буктиња није дала да се врати по супругу и треће дијете. Како је показала истрага он је кроз прозор извукао двоје дјеце, а затим је успио и родитеље да изведе из приземља. Тада је видио да супруга и треће дијете нису изашли и одмах је кренуо по њих, али није успио да уђе, јер је ватра захватила цијели спрат и све улазе, као и балкон.

Слична статистика била је и лани када је од укупног броја страдалих пет особа живот изгубило у кућама захваћеним пожаром. Подаци кажу да је једна особа живот изгубила у пожару захваћеној шупи, а једна на пожаром захваћеној њиви.

Случај из фебруара 2023. у Улогу код Калиновика показује колико је важно правовремено уочавање пожара. Тада је живот изгубио педесетдеветогодишњак јер нико није видио да гори његова кућа док већ није било касно. 

УЗРОЦИ

Како су нам појаснили у полицији најчешћи узроци пожара су људски нехат, неисправне електроинсталације у објекту.

- Такође забиљежене су и ситуације у којима је пожар избио због остављања укључених апарата који имају гријна тијела или упаљене цигарете - рекли су у полицији.

Управо је запаљена цигарета главни кривац за трагедију у Специјалној болници у Модричи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана