Вулин: Дарко Елез сарађивао са криминалцима блиским "кавчанима"

Н.Т.
Вулин: Дарко Елез сарађивао са криминалцима блиским "кавчанима"

БЕОГРАД - Хапшење једног од најзлогласнијих криминалаца, Дарка Елеза доказ је да полиција Србије ради свој посао и да се одговорно бори против организованог криминала, рекао је српски министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Вулин је за РТС рекао да је Дарко Елез ухапшен у Батајници, у фирми која је гласила на његову жену, али је била суштински у његовом власништву.

- Акција је била професионална, знали смо где се креће, с ким се виђа и, када смо добили наредбу Вишег суда у Београду, што је била храбра одлука, одмах смо кренули у акцију. Дарко Елез је вршио најтежа кривична дела, убиства, рекетирање, тако да је јако добра вест је да више није на слободи - истакао је министар полиције.

Потврдио је да је криминална група коју је предводио Дарко Елез сарађивала с криминалном групом из Београда блиском "кавчанима".

- Бројна њихова дела су била повезана и он је стајао иза тога. Сви они јако добро сарађују. Сарађују у Републици Српској, Србији, Црној Гори. Сви знају да је он убица и нарко-дилер, али је било тешко то доказати. Чим смо добили доказе предузели смо акцију - навео је Вулин и захвалио на сарадњи Тужилаштву БиХ и Републике Српске.

Министар је поновио да у борби против организованог криминала нема заштићених.

Елез (40) који је ухапшен у Београду по потјерници Интепрола БиХ осумњичен је за мафијашке ликвидације, односно два убиства почињена 2018. и 2019. године, потврђено је јуче "Гласу Српске".

Према непотврђеним информацијама, против Елеза се води истрага због сумње да би могао бити повезан с убиством Милоша Остојића у јануару 2019. године и убиством Синише Милићевића званог Тигар који убијен у мају 2018. године.

Након хапшења, Елезу је Виши суд у Београду одредио екстрадициони притвор од 18 дана.

Тужилаштво БиХ саопштило је да изручење Елеза тражи због суђења у предмету "Лутка" због организованог криминала, али и због мафијашких ликвидација.

- Осумњичени Елез се тражи ради процесуирања по потврђеној оптужници за више кривичних дјела -  убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена измешу 2005 и 2009. године. Против њега се дуже вријеме води истрага због два убиства почињена 2018. и 2019. године, као и планирања и покушаја убиства на подручју Источног Сарајева и Бијељине те изнуде, застрашивања и друга кривична дјела - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додали су да је правосудним оранима Србије из Тужилаштва упућен захтјев  за изручење Елеза.

-  Судија за претходни поступак 21. децембра одредио је привремени притвор Д. Е. у поступку пружања међународне правне помоћи. Притвор је одређен због опасности од бјекства. Притвор ће бити укинут ако молба за изручење и потребна документација не буду достављени у року од 18 дана од дана притварања- саопштио је Виши суд у Београду.

 

Појаснили су да притвор може бити продужен на захтјев државе која тражи изручење, али да не може трајати дуже од 40 дана.

Елез је у предмету "Лутка" оптужен да је био вођа криминалне групе коју Тужилаштво БиХ терети за неколико убистава, пљачке  2,2 милиона евра из транспорта новца Привредне банке Сарајево, 1,8 милиона марака из транспорта новца Павловић интернационал банке из Бијељине и 670.000 КМ из Централне БХ Поште у Сарајеву.

Елез је познат  као вођа криминалне групе из Источног Сарајева, која се годинама сукобила са супарничким групом његовог некадашњег кума и најбољег пријатеља Ђорђа Ждрала.  У петогодишњем "рату кумова" почињено је неколико убистава.

Са Ждралом је ушао  у сукоб у љето 2005. године, према једној верзији због расподјеле плијена од пљачке Павловић банке, а према другој због дјевојке, бивше мисице и "Плејбој зечице" Слободанке Тошић. Она је такође оптужена у предмету "Лутка" и то да је по Елезовом налогу намамила Ждралу у сачекушу у насељу Коран у Лукавици који је тада преживио напад, за шта је осуђена на двије и по године затвора. Казну никада није одслужила јер је годинама у бјекству. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана