Вујовићу 15 година затвора за убиство Бајчетића

Небојша Томашевић
Вујовићу 15 година затвора за убиство Бајчетића

БАЊАЛУКА - Миљан Вујовић (37) из Билеће осуђен је у бањалучком Окружном суду на 15 година затвора за организовање злочиначког удружења и убиство власника кафића "НН" у Билећи Петра Бајчетића.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједаво судија Благоја Драгосављевић, а који је истакао да Вујовић није осуђен за покушај отмице.

 - То дјело је обухваћено тежим кривичним дјелом тешко убиство -  казао је судија Драгосављевић и додао да суд није прихватио тезу оптужен осмислио план убиства.

Вујовићу је продужен притвор и обавезан је да плати трошкове поступка. Породицу убијеног, која је тражила 128.000 марака оштете, суд је упутио да то  право тражи у другом парничном поступку.

Судија Драгосављевић је казао да је суд приликом одмјеравања казне као отежавајуће узео чињеницу да је оптужени осуђибан за кривична дјела.

Према пресуди, Вујовић је у септембру 2016. године на подручју Билеће организовао злочиначко удружење.  У оптужници се наводи да је циљ удружења био  вршење кривичних дјела изнуде и отмице.Том удружењу припадали су Ђорђе Радмиловић, Срђан Денда и Гаврило Бјелица који су већ осуђени те једна непозната особа.

Оптужени Вујовић је, према наводима оптужнице планирао да Бајчетића отме када наиђе путем Билећа - Требиње, али је жртва остала у Билећи. Вујовић  је то сазнао па је измијенио план те  заједно с непознатим мушкарцем  Бајчетића сачекао испред  зграде у улици Алексе Шантића гдје су га покушали угурати у аутомобил. Он се опирао и  један од нападача испалио је прво један, а затим и други хитац из пиштоља који је погодио Бајчетића у главу и он је подлегао на путу за болницу у Подгорици.

Вујовић и саучесник побјегли су с мјеста злочина "голфом 5" који су запалили у близини Билеће.

Вујовић је ухапшен почетком јуна 2018 године у Београду с лажним документима Хрватске и Швајцарске. Против њега је у Србији вођен кривични поступак због кориштења фалсификованих докумената.

Вујовић и његов адвокат су током судског поступка тврдили да је оптужница монтирана и да није у интересу правде, већ да се он осуди за нешто што није учинио. Вујовић је на једном од рочишта рекао и да му је све подметнуто те да су ти који су то урадилио планирали да убију свједока Гаврила Бјелицу јер је одбио да лажно свједочи против њега.

Вујовић је од раније познат по чињењу кривичних дјела, а 2007. године у бањалучком Окружном суду је осуђен на осам година робије због подметања експлозивне направе под службени аутомобил Миодрага Кундачине иначе бившег командира Јединице Државне граничне службе у Билећи.

Чланови злочиначког удружења Миљана Вујовића су правоснажно осуђени  на укупно три године и 11 мјесеци затвора. Ђорђе Радмиловић осуђен је на годину и четири мјесеца,  Срђан Денда на годину и мјесец, а  Гаврило Бјелица на годину затвора.

Бивши полицајац МУП-а Републике Српске Драган Шаренац добио је шест мјесеци затвора јер је Вујовићу и саучеснику помогао у уклањању трагова. Нико од њих није учествовао у убиству Петра Бајчетића.

Породица убијог Бајћетића незадовољна је пресудом јер сматрају да је казна преблага. Пресудом је незадовољан и републички тужилац Свјетланка Бијелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана