Врховни суд Српске потврдио пресуду Горану Кнежевићу: Зеленашу пет година робије

Јелена Станић
Foto: Д.Стојнић

ПРИЈЕДОР - Врховни суд Републике Српске потврдио је пресуду Окружног суда у Приједору којом је Горан Кнежевић (47) из Приједора осуђен на пет година затвора због зеленашења и 20.000 КМ новчане казне.

У саопштењу приједорског Окружног суда наведено је да је Врховни суд РС 13. јануара донио рјешење којим је потврђена пресуда коју је 26. маја прошле године донијела судија Дрена Марин у Приједору. 

Првостепеном пресудом Кнежевићу је одузета и имовинска корист од око 100.000 КМ, која је стечена извршењем кривичних дјела. 

Кнежевић је ухапшен у акцији "Лоан" у марту 2018. године заједно са бившом супругом Сањом Кнежевић (41) и кумом Томиславом Мастикосом (45). Њих двоје су раније након признања кривице осуђени.

Према оптужници, Кнежевић, његова бивша супруга Сања и кум Мастикоса од почетка 2015. до 21. марта 2018. године када су ухапшени, бавили су се зеленашењем у Приједору.

" Теретимо их да су користили тешко имовинско стање појединих суграђана те им давали новац на зајам уз несразмјерно високе камате " наведено је у оптужници. 
Како је наведено у оптужници, на овај начин су незаконито стекли велику имовинску корист. 

Организатор и вођа зеленаштва био је Горан, а претпоставља се да је овај тројац оштетио грађане за неколико стотина хиљада марака. 

Кнежевић је својим жртвама пријетио и батинама уколико на вријеме не би вратиле уговорени дуг. 

Осуђени је одраније познат полицији по кривичним дјелима те је више пута хапшен. 

Након што је тројац ухапшен, приједорска полиција организовала је конференцију за новинаре на којој су казали да је хапшењу претходила петомјесечна истрага. 

Осуђени Кнежевић је, поред зеленашења, познат и по другим кривичним дјелима. 

Крајем 2017. године полиција је у његовом стану пронашла велику количину оружја. Стан је претресен након пријаве да је пријетио бившој супрузи Сањи. 

Тада су код њега пронађена три пиштоља, аутоматска пушка, 510 метака различитог калибра, двије ручне бомбе и ракетни бацач "зоља". Кнежевић је био познат и по насилничком понашању. 


Хапшење

Горан Кнежевић је због зеленашења 2018. године ухапшен у једном од најпопуларнијих кафића у центру Приједора. 

Упао је у замку када је дошао у локал, гдје га је чекао један од дужника, који је наводно хтио да му врати новац. Ту су га сачекали полицајци и ставили му лисице на руке, а код њега су тада пронашли неколико хиљада КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана