Врховни суд смањио казну осуђеној за тровање радне колегинице

Н. Т.
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА – Врховни суд Републике Српске смањио је казну Нини Нинковић (59) из Бањалуке те је правоснажно осудио на 18 мјесеци затвора затвора за покушај убиства радне колегинице и шефице Слађане Танасић којој је у шољицу са кафом насула средство које може проузроковати смрт, односно хипохлорит и мравоцид-жохароцид, потврђено је „Гласу Српске“.

Оптужена и оштећена су запослене у Републичком педагошком заводу у којем Танасићева ради као помоћник директора. Нинковићева је у вријеме кривичног дјела радила на мјесту просвјетног инспектора.

Секретар Врховног суда Јелена Деспотовић казала нам је да је вијеће одбило жалбу тужиоца, а дјелимично уважило жалбу одбране.

- Оптуженој је смањена раније изречена казна  за пола године јер вијеће сматра да се и са таквом казном може постићи сврха. Оптуженој је у изречену казну урачунато вријеме које је провела у притвору од децембра 2022. године - рекла је Деспотовићева.

Нинковићева је у јулу прошле године у бањалучком Окружном суду била осуђена на двије године затвора.  Након изрицања првостепене  пресуде суд је оптуженој Нини Нинковић  продужио  притвор у коме се налази од 21. децембра 2022.године.

Према оптужници на основу које је и осуђена  Нинковићеву да је од 8. до 21. децембра прошле године у просторијама Педагошког завода у два наврата ушла у канцеларију коју користи Слађана Танасић, те јој је у кафу сипала средство које може проузроковати смрт јер садржи натријев хипохлорит.  

Наводио се да је оптужена знала да Танасићева свако јутро пије кафу, која јој се припрема у кафе кухињи Педагошког завода, и послужује  на радном столу у канцеларији. Танасићева 8. и 9. децембра 2022. године кафу није попила због сумњивог мириса. 

Даље се додаје да је Нинковићева 21. децембра 2022. у кафу сипала „мравоцид-жохароцид”.

- Оптужена је искористила ситуацију и у намјери да лиши живота оштећену ушла је у њену канцеларију, пришла до радног стола и из џепа извадила кесицу зелене боје са натписом „мравоцид жохароцид“ у којој се налазио инсектицид у облику праха, за који је знала да је опасан и штетан за здравље људи, чији је хемијски састав фипронил. Садржај је насула у кафу за коју је знала да је припремљена за оштећену - наводећи се у првостепеној пресуди.

Нинковићева је након тога ухапшена на дјелу, а „тровање” кафе је снимљено надзорном камером која је, у сарадњи Педагошког завода и истражних органа, „подметнута” у канцеларију Танасићеве.

Оптужена  је раније, између осталог, била помоћник директора Завода, в.д. директора и начелника једног одјељења. Она је доктор педагошких наука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана