Врховни суд РС: Поново укинута пресуда Трeбињцу Спаси Милишићу за убиство суграђанина

Јелена Станић
Врховни суд РС: Поново укинута пресуда Трeбињцу Спаси Милишићу за убиство суграђанина

БАЊАЛУКА - Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду којом је Спасо Милишић (32) из Требиња био осуђен на 16 година затвора због убиства суграђанина Немање Шупљеглава (31) те предмет вратио на поновно суђење.

Милишића је Окружни суд Требиње у јануару ове године осудио на јединствену затворску казну од 16 година због убиства, наношења тешке тјелесне повреде те за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја. То је било поновљено суђење јер је Врховни суд раније укинуо пресуду Окружног суда којом је Милишић у марту прошле године био осуђен на 20 година затвора.

Како је наведено у саопштењу требињског Окружног суда, првостепени суд је повриједио принцип забране "reformatio in peius " (забране преиначења  на теже)  када су у питању тешке тјелесне повреде нанесене оштећеном Перу Милошевићу.

- Чињенични опис тог дјела из првобитне оптужнице Окружног јавног тужиоца у Требињу није садржавао  радњу коју је оптужени предузео при извршењу дјела,  као ни  субјективни елемент тог дјела. На поновљеном претресу јавни тужилац је измијенио оптужницу и додао недостајуће елементе  које јеОокружни суд прихватио  и оптуженог огласио кривим и за дјело тешке тјелесне повреде - саопштено је из Окружног суда.

По становишту  Врховног суда, додато је у саопштењу,  пресуда је на тај начин незаконито  измијењена на штету оптуженог с обзиром на чињеницу да је републички тужилац одустао од жалбе изјављене против првобитне пресуде Окружног суда којом је оптуженом изречена  јединствена затворска казна у трајању од 20 године за три кривична дјела.

Додали су да када је у питању убиство, суд указује на потребу допунског психијатријског вјештачења по вјештацима на околност душевног здравља оптуженог.  Како су објаснили, допунско вјештачење је потребно зато што је  Окружни суд прихватио наведено вјештачење иако се вјештаци нису на накнадну изјаву оптуженог којом тврди  да му је оштећени критичне прилике упутио увриједљиве ријечи.

Милишић је према оптужници, злочин  починио 11. фебруара 2018. у требињском кафићу “Мерлот”, гдје се сукобио са Шупљеглавом и Милошевићем.

Милишић је потом отишао кући по нож и вратио се у "Мерлот", пришао Шупљеглаву, загрлио га и ножем убо у врат. Радник "Мерлота" Перо Милошевић покушао је да га савлада, али је и њега повриједио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана