Вранчићева: Нисам знала кога Голић обавјештава

Небојша Томашевић
Вранчићева: Нисам знала кога Голић обавјештава

Бањалука - Суспендовани инспектор Републичке управе за игре на срећу (РУИС) Анита Вранчић, која је оптужена за злоупотребу службеног положаја, изјавила је јуче у бањалучком Окружном суду да није знала да Наум Голић обавјештава приређиваче игара о контролама.

Она је јуче на суђењу у којем је оптужена заједно са инспектором ове управе Мирјаном Јочић промијенила исказ који је дала у Специјалном тужилаштву РС послије хапшења прошле године, када је изјавила да је знала да Голић обавјештава нелегалне приређиваче игара на срећу. Она је истакла да је исказ у тужилаштву дала да би учинила уступак како би могла да "оде кући, своме дјетету".

- Са Голићем сам у неформалним разговорима причала о контролама. Није био циљ да му кажем за контроле да би он некога обавијестио и да би остварили корист, већ смо причали гдје сам и шта радим. Није имао моју дозволу да те информације шири даље - рекла је Вранчићева.

Вранчићева је изјавила да је Наум Голић, који је оптужен у овом предмету, у добрим односима са бившим директором Републичке управе за игре на срећу Здравком Миличевићем и да је долазио код њега у канцеларију.

То је потврдила и свједок њене одбране начелник Одјељења за инспекцијске послове у РУИС-у Јелена Марин.

Вранчићева, која је оптужена за злоупотребу службеног положаја, рекла је да је Голић познавао Миличевића и да је контактирао с њим.

Јелена Марин је казала да је њу са оптуженим Голићем упознала Јочићева и да га је виђала да је често долазио код директора Миличевића и директора у правном одјељењу Славена Гостимировића.

Рекла је да су сумњали да неко нелегалним приређивачима игара на срећу дојављује мјесто и вријеме контрола и да постоји нелегално коцкање на интернету. Казала је да је о свему томе обавијестила Миличевића. На питање адвоката оптужене Јочићеве, Жељка Шурлана: "Зашто инспектори нису насилно улазили у локале који су били закључани?", Маринова је одговорила да је Миличевић био против тога због компликоване процедуре.

Специјално тужилаштво РС терети Вранчићеву и Мирјану Јочић (50) да су злоупотријебиле положај и Голићу дојављивале када и у којем граду у РС ће бити обављене контроле приређивача игара на срећу. Терете се да су то чиниле од новембра 2010. до 7. децембра прошле године и поменутим дојавама омогућиле другима зараду у неутврђеним износима.

Споразуми

Оптужене Анита Вранчић и Мирјана Јочић биле су закључиле споразуме о признању кривице са Специјалним тужилаштвом РС којима је било предвиђено да буду осуђене на по шест мјесеци затвора. Те споразуме суд није прихватио.

Споразуме су закључили оптужени Наум Голић и Дарио Бркић. Тим споразумима предвиђено је да се Бркићу изрекне казна од шест мјесеци затвора и одузме 500.000 марака и корист прибављена кривичним дјелом. Голићу је предвиђена казна од четири мјесеца затвора и да му буде одузето шест хиљада марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана