Возови постају мјесто страха

Агенције
Возови постају мјесто страха

ЛОНДОН - Од 2021. године насилни напади на жене у британским возовима порасли су за више од 50 одсто, изјавила је Џес Филипс, министарка за заштиту и борбу против насиља над женама и дјевојчицама.

Ове бројке су објављене након што је претходна анкета показала да би више од трећине свих жена које путују возом могло бити нападнуто током свог путовања, преноси Скај Њуз.

- У данашње вријеме, ниједна жена не би требала да планира своје путовање јавним превозом на основу тога гдје и када ће се осјећати безбједно, ипак је то свакодневно искуство које доживи милион жена, било да се ради о путовању до и са посла или изласка с пријатељима. Улазак у ноћни аутобус или празан купе воза не би требало да изгледа као да узимате одбрану сопственог живота у своје руке, рекла је Филипсова.

Према њеним ријечима, без обзира на то да ли ове бројке одражавају повећани број пријава, повећање броја кривичних дјела или комбинацију оба, јасно је да је потпуно неприхватљив ниво насиља, узнемиравања и сексуалних прекршаја с којима се жене и дјевојчице суочавају када користе мрежу превоза и то не би смјело да буде игнорисано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана