Возач из Прњавора оптужен за смрт три члана породице Девић негирао кривицу

Небојша Томашевић
Возач из Прњавора оптужен за смрт три члана породице Девић негирао кривицу

ПРЊАВОР - Младен Ристић (24) из Прњавора, који је оптужен да је из нехата скривио несрећу у којој су погинули Александра и њено двоје малољетне дјеце Александар (12) и Данијела Девић (5), негирао је кривицу у Основном суду у Прњавору.

Трагедија се десила 26. августа 2022. године у мјесту Насеобина Лишња у близини бензинске пумпе Славуљица Петрол, а у њој је тешко повријеђен Александрин супруг и отац страдалих малољетника Златко Девић. Према оптужници, у којој су наведени иницијали страдалих, до несреће је дошло када је Ристић возећи „голф“ недозвољеном брзином ударио у „рено“ у којој је била породица Девић и који се том приликом запалио усљед паљења  горива које је било у канистеру у гепеку.

Како је наведено у оптужници Ристић је возио 120 километара на час на дионици пута гдје дозвољена брзина била 80 километара на час. Истиче се да је до несреће је дошло у моменту када се  „рено“, којим је управљао Златко Девић, са простора пумпе потпуно  и безбједно укључио на магистрални пут Клашнице - Прњавор.

У оптужници  стоји да је  оптужени  Ристић ишао из правца Прњавора те је при брзини којом се кретао имао могућност да  уочи „рено“  те  форсираним кочењем избјегне налет на њега.  

- Међутим,  оптужени је реаговао  са закашњењем од 1,7 секунди, па је усљед таквог пропуста дошло до удара предњег средишњег дијела  „голфа“ у  задњи  средишњи дио аутомобила „рена“. Усљед  удара је дошло до паљења горива које се налазило у пртљажнику возила „рено“ оштећенога Девића,  а потом се пламен проширио на резервоар и друге дијелове возила. Усљед пожара је смртно страдала Александра Девић, сувозач у возилу чије је тијело потпуно угљенисано, малодобни Александар Девић, чије тијело је потпуно угљенисано и малодобна Данијела Девић која је преминула 8. септембра 2022. године у Београду од  септичкога шока у склопу којега се развио акутни респираторни дистрес синдром и акутна турбуларна некроза бубрега, а њој је  била захваћена 70 одсто површине коже опекотинама трећега степена - пише у оптужници у којој су наведени иницијали.

Додаје се да је возач Златко Девић задобио тешке тјелесне повреде у виду опекотина лица, десне наткољенице, десне подлактице и десне шаке, око 25-30 одсто од укупне површине тијела,  које опекотине су другог и трећег степена

У оптужници се истиче да је оптужени Ристић олако држао да  до штетне посљедице неће доћи или да ће исту моћи спријечити.

- Возило којим је управљао, није држао на таквом одстојању од других возила у саобраћају да с обзиром на брзину кретања возила и друге околности у саобраћају не изазове опасност и не омета друге учеснике у саобраћају-стоји у оптужници.

Ристићу се на терет ставља кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја које је почињено из нехата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана