Власник пса који је напао дјевојчицу у Бањалуци зарадио кривичну пријаву

Небојша Томашевић, Јасмина Салопек
Власник пса који је напао дјевојчицу у Бањалуци зарадио кривичну пријаву

БАЊАЛУКА - Дванаестогодишњу дјевојчицу у Бањалуци напао је хаски и угризао за главу те је лакше повриједио, а власник пса зарадио је кривичну пријаву, потврђено је “Гласу Српске”.

Инцидент се догодио у петак у улици Раде Радића у насељу Врбања, када је пас изненада истрчао из дворишта те насрнуо на дијете које ишло улицом.

Незванично сазнајемо да је дјевојчица успјела да побјегне од пса који је јурио па је, на срећу, прошла са лакшим повредама.

- Дијете је веома уплашено дотрчало кући и испричало родитељима шта се десило. Њен отац је одмах одвезао у болницу и случај пријавио полицији - рекао је извор близак истрази.

Како је саопштено из Полицијске управе Бањалука, 25. фебруара је пријављено да је пас угризао дијете.

- Изласком на лице мјеста утврђено је да, док се малољетно лице кретало улицом Раде Радића у Бањалуци, из дворишта породичне куће истрчао је пас и угризао малољетно лице у предјелу главе. Оперативним радом утврђено је да је власник пса Н. О. из Бањалуке - наводи се у саопштењу полиције.

Додаје се да су одмах о то­м догађају обавијештени дежурни ветеринарски инспектор, који ће предузети мјере и радње из своје надлежности, као и дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу изазивање опште опасности.

Против власника пса ће бити поднесен извјештај који ће га теретити за то кривично дјело.

Дјевојчица је након напада пса одмах упућена у Универзитетски клинички центар Републике Српске. У овој установи су рекли да су дјевојчици саниране повреде и пуштена је на кућно лијечење. Истакли су да је она задобила огреботине по лицу.

Случајеви напада паса у Бањалуци нису ријеткост, а жртве животиња су и дјеца. Прошле године у августу амерички стафорд је у хаустору зграде на Старчевици напао четворогодишњу дјевојчицу и откинуо јој трећину ушне шкољке. У моменту напада са малољетницом је била мајка која је рекла да из страха није могла ништа да уради и да је само беспомоћно гледала и вриштала. Истог мјесеца пас је угризао дијете и жену у бањалучком насељу Ада, када је власница М. З. два пса везала за дрво, али се један отргнуо и угризао пролазницу А. П. за ногу. Неколико тренутака касније полицији се обратио и Р. Д. који је изјавио да је исти пас угризао и његовог малољетног сина за ногу. Такође, крајем прошле године тридесетпетогодишњу жену Д. С. из Бањалуке угризао је пас за руку у бањалучком насељу Лауш.

Казне

Према Кривичном законику Републике Српске, за изазивање опште опасности, које је стављено на терет неодговорном власнику пса, предвиђене су казне од шест мјесеци до пет година. Закон предвиђа и блажу казну ако је кривично дјело учињено из нехата па тако починиоца чека новчана казна или до три године затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана