Вјештак у случају ''Кесеровић'': Повратнице из Сирије нису способне да свједоче

Срна
Вјештак у случају ''Кесеровић'': Повратнице из Сирије нису способне да свједоче

САРАЈЕВО- На суђењу Јасмину Кесеровићу, оптуженом за ратовање у Сирији, вјештак неуропсихијатријске струке Азра Алајбеговић изјавила је да четири повратнице нису способне да свједоче у овом предмету, али да би се једна од њих, уз подршку, могла припремити за исказ пред Судом БиХ.

Алајбеговићева је на захтјев Тужилаштва сачинила налаз и мишљење о способности за свједочење четири свједокиње, које су у БиХ враћене из Сирије у децембру прошле године.

Одлуком судског вијећа у јавности се смију изнијети само резултати вјештачења, без детаља и имена свједокиња.

Алајбеговићева је за три свједокиње навела да из здравствених разлога нису способне да се појаве у судници и свједоче.

Она је навела да би се једна од четири предложене свједокиње могла довести у стање у којем би, уз подршку, могла да свједочи, али би припреме трајале од три до шест мјесеци.

На питање предсједавајуће судског вијећа Џемиле Беговић да ли те припреме гарантују успјех, вјештак је одговорила негативно, додајући да би се могао направити и контраефекат.

На питање одбране да ли се за свједокиње може рећи да су биле у стабилном психичком стању када су давале изјаве, Алајбеговићева је рекла да се тиме није бавила.

Одбрана Кесеровића није имала приговор на налаз вјештака, преноси Бирн.

Тужилац Ћазим Хасанспахић је након изнесеног налаза вјештака предложио да се искази ове четири свједокиње прочитају у судници.

Уз сагласност одбране, искази су предочени на графоскопу и без читања унијети као материјални докази Тужилаштва БиХ.

На овом суђењу требао је да свједочи и заштићени свједок "Н-2", али Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ није обавијестила Суд БиХ и Тужилаштво о разлозима зашто га није довела.

Кесеровићу је на терет стављено да је у јануару 2013. године отишао у Сирију и као припадник такозване "Исламске државе" учествовао у терористичким активностима.

Он је оптужен и да је јавно подстицао на терористичке активности.

Наставак суђења заказан је за 21. јануар 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана