Вјештак: Матић ударцима сјекиром хтио да онеспособи, а не да убије жртву

Небојша Томашевић
Вјештак: Матић ударцима сјекиром хтио да онеспособи, а не да убије жртву

БАЊАЛУКА – Винко Матић (56) из Бањалуке, којег терете за убиство рођака Радомира Матића (77) сјекиром, добро је контролисао ударце и настојао да жртву не удара по виталним дијеловима тијела, казао је у бањалучком Окружном суду вјештак тужилаштва, неуропсихијатар Мирко Николић.

- Оптужени је у вријеме почињења кривичног дјела био у стању смањене способности да схвати значај дјела  и управља поступцима, али не и битно. Ради се о особи која је раније имала психичких проблема и психопатској структури личности. Он се тешко уклапа у друштво. Сукоб је добро контролисао и мислим да није имао циљ да убије жртву већ да га онеспособи да му не прави проблеме - рекао је на суђењу Винку Матићу вјештак Николић.

Психолог Татјана Драгишић појаснила је да је оптужени емоционално нестабилна личност с мањком самопоуздања и депресивним цртама. Казала је да је током испитивања говорио да му је жао за све што се десило.

Оптужница терети Винка Матића да је рођака Радомира усмртио 19. априла ове године у засеоку Јелићи у Доњим Голешима у шуми Осоје која је у власништву његове породице. Како је наведено, Винко је након краће свађе Радомира напао и ударио штапом који је отео од њега,  а затим га ударио и сјекиром коју је носио да огради парцелу. У оптужници стоји да је Винко Радомира прво штапом ударио у предјелу трупа и горњих и доњих екстремитета, а потом га је “ушицом” као и оштрицом сјекире ударио у предјелу трупа и горњих и доњих екстремитета, шака и подлактица.

Вјештак специјалиста судске медицине Жељко Каран обдукцијом је утврдио да је Радомир умро усљед стања шока због вишеструких повреда.

- Имао је нагњечење плућа, расцјеп бубрега, прелом ребара од осмог до десетог, као и повреде чашица оба кољена које су биле поломљене. На смртни исход утицала је и старост жртве и његово здравствено стање. Такве повреде могуће је преживјети и особа млађе животне доби би то вјероватно преживјела. Сјекира је подобно средство да се нанесу повреде какве је задобио оштећени - рекао је Каран.

Према ранијим незваничним информацијама, Винко је Радомира напао због међе, а сукоб је наводно почео када су овце ушле у његову ливаду. 

Оптужени се након злочина сам пријавио полицији да је штапом истукао рођака, али по доласку патроле на лице мјеста старац је већ био мртав и видјело се да је ударан сјекиром. Према причама мјештана Голеша, Винко се у село  вратио на огњиште и  често је долазио у сукобе са комшијама, а наводно је имао и психичких проблема, те је био склон и алкохолу.  Они су испричали да је убијени Радомир био његов рођак са очеве стране и да су њих двојица и раније имали сукобе око имовине.

Вјештице

Мирко Николић казао је да се оптужени Винко Матић лијечио и због тога јер су му се “привиђале вјештице”.

- Говорио је да су му ноћу сједале вјештице на ноге и да су биле тешке ко олово. Наводно је открио да је вјештица његова комшиница па му она више није долазила, али је долазио њен супруг - рекао је вјештак Мирко Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана