Вјештак изнио налаз на суђење у предмету “Кодекс”: Од оптуженог одузети стероиди, а не дрога

 Небојша Томашевић
Вјештак изнио налаз на суђење у предмету “Кодекс”: Од оптуженог одузети стероиди, а не дрога

БАЊАЛУКА – Мушки хормон тестостерон, те стероид нандролон, који се користе у боди-билдингу, су материје које су одузете од оптуженог за шверц дроге Милорада Вуковића званог Луис (43) из Бањалуке.

Ово је утврђено вјештачењем у предмету “Кодекс”, а које је по налогу тужилаштва урадила вјештак хемијске струке Јелена Јанковић. Она је појаснила да у материјама одузетим од Вуковића није било психоактивних супстанци.

Осим Луиса на оптуженичкој клупи у овом предмету налазе Филип Бојић (30), Лука Брковић (27), Саша Мирковић (27), Аљоша Марић (26) и Горан Ђурица (43), сви из Бањалуке.

У овом предмету оптужени су били и Петар Марјановић и Владимир Зечић, који су признали кривицу и осуђени на годину, односно шест мјесеци затвора.

Вјештак Јанковић је, вјештачењем праха одузетог од Марјановића, утврдила да садржи кокаин, док је у опушку импровизоване цигарете која одузета од Бојића пронашла трагове психоактивне супстанце ТХЦ која је састојак марихуане. Ту психоактивну супстанцу пронашла је и у биљном материјалу одузетом од Зечића.

Свједок тужилаштва Горан Маглов потврдио је да је с оптуженим Мирковићем пушио марихуану, односно џоинт, али да од њега дрогу није куповао.  Рекао је да му је он у неколико наврата давао марихуану, али се радило о како је рекао “мрвицама” и малим комадићима величине “као меци за мали дјечији пиштољ”. Казао је да то није плаћао, већ га је он частио.

 Саслушањем вјештака и поменутог свједока окончано је извођење субјективних доказа тужилаштва те је започет процес презентовања материјалних доказа.

Оптужену шесторку у предмету “Кодекс” терете да је од краја 2019. године до 6. децембра 2021. године набављала и препродавала кокаин и марихуану на подручју Бањалуке. Како се наводи, кокаин су мијешали с другим супстанцама и паковали у једној теретани. Ту дрогу Брковић је продавао по цијени од 100 до 500 КМ, а Ђурица по цијени од 100 КМ за пола грама.  Осим кокаина, набављали су и марихуану те је Бојић, како се наводи у оптужници, сваке три седмице Мирковићу давао по пола килограма ради даље продаје.

Мирковић, Марић и Зечић су је препакивали у мање пакете и продавали. Вуковића, Брковића, Бојића, Ђурицу, Мирковића и Марића појединачно терете за омогућавање уживања опојних дрога, односно да су већем броју особа давали да користе кокаин и марихуану.

Разговори

Током суђења тужилаштво је у судници пустило неколико аудио-снимака разговора оптужених који су снимљени на основу судске наредбе за тајно праћење. Одбрана је тражила да тужилац појасни шта сваким разговором доказује, јер како су истакли у њима се и не помиње продаја дроге. Тужилац Далибор Врећо је рекао да не види разлог зашто би сваки разговор појединачно појашњавао и да ће то урадити у завршној ријечи и повезати их са другим доказима те је истакао да се све односи на договор око препродаје наркотика. Међутим, у неколико пуштених разговора чули су се само договори појединих оптужених и њихових саговорника да се нађу на кафи, било је говора и о посуђивању возила, одласка у Србију...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана