Више ухапшених због организованог шверца дрогом

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА – Више особа ухапшено је у полицијској акцији "Спартакус" због сумње да су се дуже времена бавили препродајом наркотика, а повезују их са Бојаном Раонићем (41) из Зворника, који у Белгији служи затворску казну због организованог криминала и трговине дрогом, потврђено је "Гласу Српске".

У оквиру ове акције која се проводи у сарадњи а ЕУРОПОЛОМ и полицијом Белгије  претресена је канцеларија бањалучког адвоката Драгана Ступара који је некада био Раонићев бранилац. 

Према нашим информацијама он ће вјероватно бити позван на информативни разговор, али још увијек се не зна да ли ће бити ухапшен. 

Извор близак истрази рекао је да се сумња да су чланови групе препродавали дрогу широм Српске и БиХ те на разне начине "прали" новац зарађен кривичним дјелима.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске саопштено је да су у оквиру акције "Спартакус" службеници Управе за организовани и тешки криминалитет ухапсили више особа. Казали су да се акција проводи под надзором поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ.

- Наведене активности се реализују на подручју Бањалуке, Источног Сарајева и Зворника, ради проналаска предмета и трагова који се доводе у везу са организованом криминалном групом која је дужи временски период на подручју више градова у Републици Српској и БиХ, извршила кривична дјела организовани криминал  у вези са кривичним дјелима неовлаштени промет опојних дрога, прање новца и помоћ извршиоцу послије извршеног кривичног  и кривичног дјела фалсификоване исправе – наведено је у саопштењу МУП-а РС.

Додаје се да се у предмету се користе и докази и сазнања прибављена из апликација „СКАЈ" и „АНОМ". 

Како је раније саопштено из Тужилаштва БиХ у оквиру акције се врши претрес објеката и возила и привођења на више локација у Бањалуци, Зворнику и Источном Сарајеву.

- Активности се реализирају у оквиру предмета са доказима из "СКАЈ" и "АНОМ" апликација, а односе се на особе осумњичене за организовани прекогранични криминал, повезан са кријумчарењем веће количине опојних дрога- навели су из Тужилаштва.
Додају да је предмет у фази истраге и нису у могућности дати јавности више детаља и информација

Бањалучки адвокат Драган Ступар хапшен је у акцији "Адвокат"  у децембру лани због сумње да је починио породично насиље, напад на судију или јавног тужиоца, те због посједовања оружја. Он је након саслушања у Републичком тужилаштву пуштен је да се брани са слободе.

Како је тада саопштено из МУП-а РС, приликом хапшења Ступара тада су њега су пронађена четири пиштоља и 435 комада муниције. Према незваничним информацијама он је пријављиван  полицији чак 13 пута породичног насиља, односно због сумњи да је злостављао бившу супругу којој је наводно пријетио и оружјем.  

Ступар је  након хапшења за поједине медије испричао зашто су га теретили те да му је све напаковано.

- Био сам шокиран када сам прочитао за шта сам осумњичен, а то је да сам припремао и организовао убиство главног тужиоца Окружно јавно тужилаштво Бањалука Зорана Булатовића који је у међувремену преминуо. До које мјере се ишло говори и то да ме терете да сам набавио оружје и експлозивну направу са даљинским детонатором и да сам то сакрио на непознатој локацији – испричао је раније Ступар  Ступар, а пренијела је Српскаинфо.

Он је тада за овај портал истакао да је више од два мјесеца био под посебним истражним радњама, те да у критично вријеме нису пронађене никакве инкриминишуће радње са његове стране.

– У медијима се наводило да сам ухапшен и због насиља у породици, што нема благе везе са истином. Међутим, ово је све напаковано да би се обуставила истрага како би се обуставила истрага која се води у другом поступку против радника Центра за социјални рад у Бањалуци, јер не може виђати своје малољетно дијете- изјавио је тада Ступар за Српскаинфо.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана