„Вијести“: „Кавчани“ из Словеније наоружавали криминалце по Европи, оружје наплаћивали у кокаину

Танјуг
„Вијести“: „Кавчани“ из Словеније наоружавали криминалце по Европи, оружје наплаћивали у кокаину

ПОДГОРИЦА - Словеначка ћелија „кавачког“ криминалног клана куповала је у Словачкој оружје које је препродавала другим криминалним организацијама и наплаћивала у кокаину или хероину, пишу подгоричке „Вијести”.

Лист наводи да у кривичној пријави коју је полиција Словеније тамошњем Специјалном државном тужилаштву поднијела против више десетина чланова кавачког клана пише да их је аутоматским и полуаутоматским оружјем снабдијевао држављанин Србије, који је из кућног притвора организовао предају пиштоља „кавчанима,“ а они су их даље шверцовали преко граница држава ЕУ, али и у Србију.

Словеначка полиција 14. маја разбила је тамошњу ћелију “кавачког” криминалног клана и осумњичила најмање 60 особа за шверц дроге, оружја и незаконито пребацивање милиона зарађених од тог посла из Шпаније у Београд.

Идентификовали су 48 чланова, а пријаву су поднијели и против више десетина неидентификованих чланова те организоване криминалне групе са којима су комуницирали путем криптоване Sky апликације.

Полиција је открила да је у тој групи било 20 држаљана Словеније, 12 из Србије, осам из БиХ, петоро из Хрватске, два црногорска држављанина и један из Македоније.

Полиција их сумњичи да су од августа 2018. до маја 2021. године починили више десетина кривичних дјела везаних за шверц дроге, оружја, новца.

Словеначка полиција уз помоћ колега из других држава ушла је траг људима који су за клан куповали оружје, користећи фалсификована документа и дозволе за ношење оружја. То су учинили иако су на свим одузетим пиштољима били избрушени серијски бројеви, а састављани су од неколико комада оружја истог произвођача.

У истрази су им помогли и представници ЕУРОПОЛ-а преко којих су од произвођача оружја за сваки комад добили податке којој продавници је испоручен, а преко њих и дошли до купаца.

Полиција Словеније открила је наводно и у којим је кривичним дјелима коришћено оружје којим су „кавчани“ снабдијевали криминалце, а неки пиштољи одузети су и од њихових чланова.

У кривичној пријави пише да су курири пиштоље крили у кабини камиона, у металном сандуку лежаја. На тај начин превозили су их од „добављача” у Словачкој до купаца у Холандији, Словенији и Србији.

-Злочиначко удружење на челу са Филипом Врзићем чији надимци на апликацији Sky су друг и 10NO, поред редовног кријумчарења разних врста дрога, бавило се и шверцом оружја, углавном полуаутоматских и аутоматских пиштоља. За координацију набавке, превоза и продаје оружја били су задужени Врзић и Клемен Кадивец који је користио Sky надимке Том Форд, Санд Ман и.... Врзић је нелегално оружје куповао у Братислави, од држављанина Србије који је у то време био у кућном притвору - пише у пријави.

У пријави је наведено да је та злочиначка група између 22. фебруара и 29. априла 2019. године из Словачке у Холандију пет пута прошверцовала веће количине полуаутоматских пиштоља. Након сваке предаје оружја у Холандији, у Словенију су се враћали са кокаином.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана