Видовићу три и по године робије за покушај убиства

Небојша Томашевић
Видовићу три и по године робије за покушај убиства

БАЊАЛУКА - Златко Видовић (43) из Бањалуке правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на три и по године затвора због покушаја убиства суграђанина Бориса Зорића којег је избо чакијом.

-Пресуда је изречена након што је судско вијеће одбило жалбу одбране као неосновану, те потврдило првостепену пресуду Окружног суда у Бањалуци- потврдила је "Гласу" секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Видовићу је првостепеном пресудом, која је сада  потврђена,  изречена и мјера обавезног психијатријског лијечења од зависности, као и чување у Заводу за психијатријску форензику на Сокоцу.У изречену затворску казну урачунато вријеме које провео у притвору од 16. октобра 2019. до 16. јануара ове године.

Према оптужници, на основу које је и осуђен, Видовић је Зорића покушао да убије 16. октобра 2019. године у свом стану у бањалучкој улици Милана Тепића. Како је наведено  у том документу он је  био у стању битно смањене урачунљивости под одлучујућим дјеловањем зависности од алкохола и опијата, са концентрацијом алкохола у крви од 1,51 до 1,58 промила.

У оптужници стоји да је Видовић након свађе прислонио Зорића уз врата те му нож прислонио уз тијело. Он је успио да га одгурне и побјегне из собе у ходник гдје се саплео и пао, а  Видовић му је пришао и убо га ножем три пута, након чега је његов брат успио да му отме оружје.

Зорић је у бањалучком Окружном суду осуђен на четири године затвора због учешћа у убиству Бруна Ролда. Изречена му је казна испод законског минимума јер је кривично дјело починио у стању битно смањене урачунљивости.

Пресудом је упућен на чување и лијечење од зависности у Завод за психијатрију на "Сокоцу". За тај злочин на 15 година робије осуђен је Раде Дрљача који је заклао Ролда и запалио његово тијело. Слободан Крнетић који је учествовао у премлаћивању Ролда добио је седам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана