Ријекама суза испраћени на посљедње почивалиште

Небојша Томашевић
Foto: Кликс

ПОСУШЈЕ - Шесторо младих који су трагично страдали у новогодишњој ноћи у викендици у Трибистову код Посушја данас су испраћени на вјечни починак испред цркве Светог Ивана Крститеља у мјесту Ракитно код поменутог града.

Сахрањени су деветнаестогодишњи пријатељи Иван Миличевић, Стипо Ромић, Жана Павковић, Мија Солдо, Стипе Павковић и Марија Павковић, а на њихов посљедњи испраћај пристигло је хиљаде људи. Шест бијелих ковчега на којима су стајале њихове фотографије свједочило је о незапамћеној трагедији која је завила у црно не само Посушје, већ цијелу БиХ. Дан раније сахрањени су њихови вршњаци и пријатељи Мирела Резо и Стјепан Јукић, који су заједно са њима настрадали у викендици.

Током јучерашње сахране пријатељи и познаници прерано страдалих младића и дјевојака нису могли да обуздају плач и сузе које су биле присутне на лицу свих. Чули су се само кукњава и јецаји, а због великог бола и туге једном је младићу, њиховом пријатељу, позлило, па је интервенисала хитна. Многи кажу да је за прерано угашеним животима плакало и небо и сваки камен тврдог херцеговачког тла. Обред сахране шесторо младих предводио је мостарско-дувањски бискуп Петар Палић, који је потресним говором расплакао многе.

- Вјерујемо да наши млади сада гледају Бога лицем у лице. Бог је ту, драги родитељи, и у вашој патњи. Питање зашто остаће с нама док год будемо живи. Замолимо Бога за снагу новога почетка. Криж и тама нису посљедње што видимо. Рађа се свјетлост и нови свијет. Зашто прије радости морамо претрпјети патњу? То је пут који води у вјечни живот - казао је, између осталог, бискуп Палић.

Трагедија у којој је прерано угашено осам младих живота десила се након прославе новогодишње ноћи у мјесту Трибистово код Посушја. Ујутро их је пријатељ пронашао мртве. Неки су затечени у сједећем положају, а неки су били на поду, вјероватно покушавајући да изађу.

Претпоставља се да су се сви угушили угљен-моноксидом од издувних гасова агрегата који је радио у сусједној просторији или од пећи на коју су се гријали. Према досадашњим информацијама, они су до раних јутарњих сати били будни, а претпоставља се да су усљед дјеловања угљен-моноксида и умора заспали и угушили се у сну.

Портпарол Тужилаштва Западно-херцеговачког кантона Јосип Аничић казао је да узрок смрти још није дефинитивно потврђен. Истакао је да се претпоставља да се ради о гушењу, али коначни резултати биће познати након токсиколошког вјештачења у Сарајеву.

Тужилац који води истрагу Борислав Чуљак изјавио је да су резултати обдукције и увиђајних радњи послати у Сарајево на вјештачење.

- Биће вјештачена и пећ која је затечена у просторији и за коју се претпоставља да је коришћена за гријање. Након токсиколошке анализе и вјештачења знаћемо тачан узрок смрти - појаснио је  тужилац Чуљак.

Већина омладинаца били су студенти, а неки од њих били су бруцоши. Стјепан Јукић студирао је на Факултету природословно-математичких и одгојних знаности Свеучилишта у Мостару, а Мирела Резо била је бруцош на Природословно-математичком факултету у Сплиту, гдје је студирала биологију. Иван Миличевић, ишао је на Факултет стројарства, рачунарства и електротехнике, а Жана Павковић похађала је Филозофски факултет. Миа Солдо била је студент Правног факултета, док је  Стипе Павковић студирао на Факултету стројарства, рачунарства и електротехнике.

Дан жалости

Одлуком Владе ФБиХ био је био Дан жалости у Федерацији поводом ове трагедије, а у цијелој БиХ Дан жалост био је 2. јануара. Влада Западнохерцеговачког кантона тродневну жалост прогласила је за дане 2, 3. и 4. јануар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана