Ватра код Задра захватила касарну, код Скрадина се чују детонације

Танјуг
Foto: Дневник.хр

ЗАГРЕБ - Два одвојена пожара избила су данас око 14 сати на подручју равнокотарског села Смоковића, у близини Задра, а ускоро су се спојила у један. Пожар се налази на подручју код аеродрома "Земуник"

Пожар се проширио и на простор касарне у Земунику, али је ситуација под контролом, објавило је хрватско Министарство обране (МОРХ).

Одмах се приступило гашењу, ангажовани су противпожарни авиони, особље је у стању приправности и ситуација је под контролом, објавио је Министартство одбране Хрватске (МОРХ) на Твитеру, преноси Индекс.

На гашењу пожара у простору касарне "Пуковник Мирко Вукушић" ангажовани су један канадер Цл 415 и четири ер-трактора АТ802.

Од 8.46 јутрос ватрогасци се боре са пожаром и на подручју Скрадина, у насељу Ићево. Пожаром је захваћена трава, ниско растиње и борова шума.

"Ситуација није добра. Откад смо јутрос у девет сати добили прву дојаву, ватрогасци су стално ангажовани. Ту их је заиста велики број", рекао је Волимир Милошевић, заповедник ЈВП-а Шибеник.

Ватрогасци су на том подручју остали без два канадера, који су одлетели да  помогну у борби с пожаром код Задра. 

"То је само знак да се појавило још пожара и онда се ресурси разводне, што нам отежава", рекао је.

"Приоритет су људи и стамбени објекти. Доста је пољопривредних површина страдало. Ради се о великој површини, пожару који се шири на више страна тако да, у зависноти од ветра, распоређујемо ватрогасне снаге и спречавамо даљње ширење", рекао је Милошевић.

Становници тог подручја засад нису евакуисани. 

"Били смо на то спремни у једном тренутку, али показало се да није потребно. Видео сам да су неки људи самостално напустили подручје због дима иако можда и није било непосредне опасности", рекао је.

"Вјетар је кључни чинилац. На овом подручју често мијења смјер и то заправо развлачи ватрогасце. Тешко је дати прогнозу о томе како ће се ствари развијати, али ватрогасци су ту да дају све од себе. Помоћ сусједних жупанија управо стиже, па ће нам то увелике олакшати", закључио је он.

Пожар у скрадинском залеђу, од Ићева до Братишковаца, и даље неконтролирано гори. Шибенски.хр пише да становници оближњих места јављају да чују детонације, претпоставља се да се ради о минама заосталим из ратова 90-их година.

Како је раније саопштено, за све становнике с пожаром захваћеног подручја, отворена је Основна школа Скрадин гдје ће бити осигурана храна, пиће и преноћиште, саопштио је Град Скрадин. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана