Варали кладионичаре: Ово су имена ухапшених у акцији "Типс"

Н. Т.
Варали кладионичаре: Ово су имена ухапшених у акцији "Типс"

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Милидраг Стојановић из Фоче, који је ухапшен у полицијској акцији "Типс", задржан је и биће предат тужилаштву, док су Филип Вукашиновић и Матија Шеховац из Источне Илиџе пуштени да се бране са слободе, потврђено је "Гласу Српске".

Њих, како сазнајемо, полиција терети да су лажним дојавама о намјештеним спортским мечевима варале људе и узимали им новац,

Како је саопштено из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, наводећи иницијале, тројку терете за кривична дјела превара, изнуда и прање новца.

- Утврђено је да су кривична дјела за која се терете осумњичени везана за лажне дојаве о намјештеним спортским мечевима. Поменута три лица правила су налоге на друштвеним мрежама "Фејсбук" и „Инстаграм", путем којих су се рекламирали како посједују информације о намјештеним спортским такмичењима. Након тога су ступали у контакт са оштећеним, обмањујући их да имају информације о намјештеним спортским мечевима, те оштећене наводили да им уплаћују новац за наводно клађење на име физичких лица у БиХ (најчешће путем Вестерн Јуниона, Маниграма, Међународне поштанске упутнице и др.) - саопштено је из полиције

Појашњава се би послије извршене уплате, извршиоци кривичних дјела и  даље обмањивали жртве да су наводно добиле новац на спортском клађењу.

-  Правили су лажне добитне тикете спортских кладионица, те тражили од жртава преваре да им уплате још новца за наводни трансфер новца, осигурање новца и слично. У одређеном моменту жртве схватају да су преварене и одбијају нове уплате, а у тој фази, извршиоци, који су у претходној комуникацији прикупили информације о жртвама, почињу да им пријете и изнуђују још новца од истих - стоји у саопштењу.

Акцију "Типс" су реализовали полицијски службеници Јединице за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске, поступајући по наредби Основног суда Соколац, а уз координацију Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево.

Како је саопштила полиција, на основу наредби Основног суда Соколац извршен је претрес кућа и просторија које користе ухапшена лица и том приликом је пронађено и одузето више рачунара, више комада различитих мобилних телефона, СИМ картица, носача СИМ картица, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним дјелима.

Претреси су извршени заједно са полицијским службеницима Полицијске Управе Источно Сарајево и МУП-а Кантона Сарајево.

-Након извршене криминалистичке обраде, уз сагласност поступајућег тужиоца ОЈТ Источно Сарајево, два лица су пуштена на слободу, а против њих извјештај о извршеним кривичним дјелима бити прослијеђен надлежном тужилаштву у редовној процедури, док ће једно лице уз извјештај о почињеном кривичном дјелу бити предато у даљу надлежност ОЈТ Источно Сарајево - стоји у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана