Условно кажњен због лагања на суду!

Небојша Томашевић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Ненад Мићић осуђен је у бањалучком Окружном суду на годину условног затвора јер је лажно свједочио у предмету "Трзај против оптужених за шверц оружја, експлозива и љекова у Шведску.

Он је осуђен за кривично дјело давање лажног исказа, а према пресуди неће ићи у затвор ако у року од три године не почини ново кривично дјело.

Оптужницу против Мићића подигло је Републичко тужилаштво, а како се наводи лажни исказ је дао у фебруару 2021. године на једном од рочишта оптуженима које одржано у бањалучком Окружном суду.
  
- Кривично дјело је почињено 3. фебруара 2021. године у поступку пред Окружним судом у Бањалуци, а у кривичном предмету у којем су оптужени били Милија Влачић и други због кривичног дјела почињеног у саставу криминалног удружења. Иако је положио заклетву за свједока и био упозорен на дужност казивања истине, као и да је давање лажног исказа кривично дјело. Мићић је одговарајући на питања лажно свједочио - стоји у оптужници.

Прецизирано је да је поменути свједок у суду изјавио да му је познато да је аутомобил, у којем су приликом хапшења Милије Влачића пронађени предмети извршења кривичног дјела, био у посједу Зорана Јовановића.

- Знао је да возило уопште није било у посједу Јовановић, а исказ је дао у намјери да га лажно терети за инкриминисане радње које су Влачићу стављене на терет, а да њему на тај начин помогне да избјегне кривичну одговорност. Наводи свједока на главном претресу су у супротности са објективном стварношћу и изведеним доказима у наведеном кривичном предмету - стоји у оптужници.

Милија Влачић из Бијељине, иначе пензионисани полицајац, осуђен је у бањалучком Окружном суду на четири године затвора, док су његови суграђани Миодраг и његов син Небојша Ђилас те Боривоје Лукић из Угљевика добили условне казне због шверца оружја, експлозива и љекова у Шведску.

Драган Влачић ослобођен оптужби због недостатка доказа. Небојша је осуђен на условну казну од осам мјесеци, а Миодраг на годину и неће ићи у затвор ако у року од пет година не учине ново кривично дјело. 

Лукић, који је бивши Титов затвореник, добио је пола године, а казну неће одлежати ако у року од двије године не учини кривично дјело. Првооптужени Слађан Лонцо из Бијељине у међувремену је преминуо од посљедица заразе вирусом корона. 

Теретили су се да су дјела починили у току 2014. и почетком 2015. године, а да су оружје, експлозив и већу количину лијекова набављали ради даље дистрибуције и продаје заинтересованим купцима на територији Краљевине Шведске. 

Влачић је је био оптужен да је набавио 46 бомби, аутоматску пушку, пиштољ са мецима, као и 4.500 таблета ксалол и 550 грама других таблета ради кријумчарења у Шведску.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана