Упао у рачунаре ТРБ-а: Нова пријава против бањалучког хакера

ГС
Foto: Агенције

Управа криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске поднијела је тужилаштву нову пријаву против бањалучког хакера Аљоше Борковића због неовлаштеног приступа рачунарима фирме ТРБ (Технички ремонт Братунац).

У МУП Српске наводе да је извјештај поднесен Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци због сумње да је А.Б. починио кривично дјело неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података.

”За наведеног постоји основ сумње да је током 2020. године кориштењем лажног налога елекронске поште довело у заблуду запослене једног правног лица из Братунца, које је вјерујући да се ради о вјеродостојном пошиљаоцу, отворило и активирало налог електронске поште што је без њиховог знања и сагласности омогућило инсталирање програма, а потом и приступ компјутеру оштећеног и вршење других радњи као што је пребацивање датотека/података са и на компјутере оштећеног правног лица”, наводи се у саопштењу.

У МУП-у Српске упозоравају грађана да не остварају сумњиве мејлове, те да у случају било какве  сумње у потенцијални напад, без одлагања пријаве најближој полицијској станици, пише АТВ.

Против Борковића је МУП Српске је досада поднио више пријава, али је он недоступан истражним органима и сумња се да је у Србији. Прије два дана Борковић је пријављен због сумње да је средином 2021. године ”упао” у рачунар Ивана Бегића, од кога је потом тражио 500.000 евра да у јавности не објави експлицитни снимак до којег је дошао неовлаштеним приступом заштићеном компјутеру.

У јулу прошле године је пријављен тужилаштву за сајбер напад у којем је од адвоката Васвије Видовић украо податке о разним предметима и у њено име слао лажне поруке бројним људима, а затим покушао да изнуди новац.

У два наврата је пријављиван због сумње да је упадом у рачунаре покушао да изнуди новац од хрватске фирме ”Петрохемија”. Осумњичен је и за прибављаље лажну службене легитимације Владе Републике Српске, као и службене легитимације Синдиката полиције и полицијских старјешина Републике Србије са службеном значком, које је употребио као праве.

У октобру прошле године пријављен је да је покушао да изнуди 150.000 евра од ”Клинике Костић” из Бањалуке. И тада се наводило да је Борковић хаковао рачунарски систем ”Клинике Костић”, да би потом тражио да му се у крипто валути ”Биткоин” исплати 150.000 евра како би им откључао систем, те да не објави снимљени садржај.

Борковић се нашао под истрагом МУП-а Српске и због сумње да је у априлу 2022. године помагао у бјекству Јовану Јошилу, коме се спремало хапшење у наставку акције ”Сториџ” што је избјегао управо уз помоћ Борковића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана