Украјинцима девет година затвора због рачунарске преваре тешке 2.6 милиона КМ

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

ТУЗЛА - Држављани Украјине Дмyтро Боико (40) и Олександр Заитсев (59) осуђени су у Кантоналном суду у Тузли на девет година затвоа због организоване рачунарске преваре током које је с више банкомата у ФБиХ украдено око 2.6 милиона марака.

Боико је осуђен на пет, а Заистев на четири године затвора за организовани криминал и рачунарску превару.  Кантонални суд Тузла је, након изрицања првостепене пресуде, на приједлог Тужилаштва  оптуженима продужио притвор за још девет мјесеци.

Према оптужници поменута двојица су кривична дјела починили крајем јануара и почетком фебруара 2020. године заједно са још пет држављана Украјине. Наводи се да су били дио организоване криминалне групе која је  у више кантона и градова на подручју ФБиХ, користећи различите софистициране рачунарске  алате и програме, приступала банкоматима Сбербанк БХ  Сарајево.

- Чланови групе су приступили банкоматима  на 24 локације са којих су преузимали веће износе новца, те себи и другим члановима групе  прибавили противправну имовинску корист у износу од око 2.600.000 КМ - стоји у оптужници.

Како је саопштено из Кантоналног тужилаштва Тузла, Боико и Заитсев су ухапшени приликом извршења кривичног дјела у Бихаћу, када су са банкомата поменуте банке неовлаштено подигли новац око 100.000 КМ. Новац је одузет и враћен власницима.

- Кантонално тужилаштво Тузланског кантона је у сарадњи са Федералном управом полиције и другим полицијским агенцијама преузело истражне радње за цијело подручје ФБиХ и водило истрагу против укупно седам Украјинаца. Међутим, обзиром на то да је пет Украјинаца недоступно правосудним органима у БиХ, кривично гоњење против пет чланова групе за организовани  криминал је уступљено украјинским агенцијама за провођење закона  и правосудним институцијама  - саопштило је тужилаштво.

Истакли су да ће након пријема пресуде Кантонално тужилаштво Тузланског кантона највјероватније изјавити жалбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана