Укинута пресуда бившем министару просвјете РС Ненаду Сузићу!

ГС
Укинута пресуда бившем министару просвјете РС Ненаду Сузићу!

БАЊАЛУКА- Врховни суд Републике Српске укинуо је осуђујућу пресуду Ненаду Сузићу (74), бившем министру просвјете Републике Српске и професору Универзитета у Бањалуци, којом је био осуђен на девет година затвора због обљубе над дјететом млађим од 15 година.

Секретар Врховног суда Јелена Деспотовић рекла је за АТВ да је пресуда укинута након што је судско вијеће уважило жалбу одбране.

”Уважавају се жалбе оптуженог Ненада Сузића и његовог браниоца, укида пресуда Окружног суда у Бањалуци од 25. јануара 2021. године и предмет се враћа истом суду на поновно суђење”, рекла је Деспотовић.

Подсјетимо, одбрана се жалила због битних повреда кривичног поступка, те погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања у првостепеној пресуди.

Укинуто пресудом Сузић је био осуђен на девет година затвора због обљубе, а изречена је и безбједносна мјера потпуне забране вршења позива, дјелатности или дужности професора при чијем се обављању остварује непосредан контакт с дјецом. Такође, изречена му је и забрана комуникације са жртвом, те да јој се приближава на удаљеност од 50 метара.

Суђење у овом предмету је било затворено за јавности и детаљи пресуде, али и оптужнице нису саопштени. Сузић је у притвору провео шест месеци, а током поступка се бранио са слободе. 

Сузић је ухапшен 5. јуна 2019. године, након што су се родитељи тада 14-годишње жртве обратили полицији. Случај је пријављен недуго након немилог догађаја, када је узнемирена дјевојчица родитељима испричала да ју је Сузић, који им је комшија и добро га познају, напаствовао, односно пипкао по интимним дијеловима тијела.

У истрази се помињало да је Сузић дјевојчици говорио да о томе никоме не смије причати и да ће то остати њихова тајна.

Сузић је током саслушања, али и цијелог поступка негирао те оптужбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана