Укинута пресуда Елдину Хоџићу који је за убиство супруге осуђен на 35 година затвора

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Кантонални суд у Сарајеву у априлу ове године донио је једну од највећих казни у историји ове институције, а у предмету "Елдин Хоџић" који је осуђен због убиства супруге. Међутим, пресуда је укинута и њему ће се поново судити.

Вијеће Кантоналног суда у Сарајеву, којим је предсједавала суткиња Индира Јахић, изрекло је првостепену пресуду којом је Елдин Хоџић осуђен на јединствену казну затвора у трајању од 35 година због почињеног тешког случаја насиља у породици којом приликом је убио супругу.

Ријеч је о једној од највећих казни овог суда која је изречена за кривично дјело насиља у породици.

"Оптужени се терети да је дана 04.07.2021. године, око 17:30 сати, у улици Махмута Бушатлије у Сарајеву, испред куће коју су користили чланови породице К.А., усмртио члана своје породице коју је претходно у дужем временском периоду злостављао, потом угрозио сигурност пријетећи другој особи и без одобрења надлежног органа набавио и држао ватрено оружје и муницију", наведено је у оптужници.

Хоџић је своју супругу убио испред куће њених родитеља у Бољаковом Потоку. Након насртаја на њену мајку и пријетњи оца, Хоџић је супрузи задао неколико удараца, затим је пиштољем ударао по глави, а потом јој је пуцао у потиљак.

С обзиром на тежину злочина, чинило се да је правосуђе коначно направило одређени помак и корак напријед када је у питању процесуирање и  кажњавање починитеља кривичног дјела. Казна од 35 година није толико риједак случај у БиХ те је наишла на одобравање јавности и коментаре да је ријеч о "сразмјерној казни".

Међутим, свега неколико мјесеци након изрицања пресуде, она је "дјелимично укинута", а Хоџићу ће се поново судити.

Појаснили су уједно и због чега је дошло до укидања пресуде.

"Пресуда је укинута због утврђених битних повреда одредби кривичног поступка, на које је указано жалбом бранитеља оптуженог те је првостепеном суду наложено да у поновном поступку и у складу са Законом о кривичном поступку ФБиХ, отклони раније учињене битне повреде одредаба кривичног поступка и након тога донесе правилну и на закону основану одлуку", навели су из суда.

Хоџић ће, посебним рјешењем које је донио Врховни суд ФБиХ, остати у притвору.

Без детаљнијег појашњења о каквим повредама кривичног поступка је ријеч, Хоџић ће због једног од тежих облика кривичног дјела насиља у породици поново пред суд, а све ово долази у вријеме када је фемицид у БиХ готово тема свакодневнице и када су наше друштво у посљедња два мјесеца потресали стравични догађаји баш у овом сегмету. И, нажалост, и даље свједочимо насиљу у породици, насиљу над женама, али и насиљу генерално.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана